Mačke u hrvatskoj likovnoj umjetnosti

U Galeriji Prica Pučkog otvorenog učilišta Samobor 18. listopada 2019. u 19 sati otvara se izložba Mačka u hrvatskoj likovnoj umjetnosti na kojoj će biti predstavljena ostvarenja brojnih domaćih umjetnika i umjetnica nastala u razdoblju od gotovo dva stoljeća.

Autorice izložbe su Dajana Vlaisavljević i Snježana Pavičić, kustosica je Nikolina Šimunović, a izložba je nastavak ciklusa Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti u Galeriji Prica koji je započeo 2013. izložbom Pas u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

“Kada je riječ o mačkama u likovnim umjetnostima evidentan je društveni polaritet, dualizam odnosa čovjeka prema mački koji je često ekstreman – obožavanje, uživanje u ljupkosti nasuprot omraženosti i sotoniziranju te životinje. Taj neobičan odnos čovjeka, a tako i umjetnika, potječe od same neobične naravi te životinje: ljupka životinjica koja se predući umiljava odjednom se pretvara u malog predatora oštrih koljačkih očnjaka i kandži, da bi se zatim ponovno transformirala u umilno i simpatično biće na čije nepodopštine gledamo blagonaklono. Mačja osobina da dobro vidi u mraku i da joj se pri tome svijetle oči pridonosila je, kroz povijest, sagledavanju mačke kao dijabolične životinje. Sve to je imalo odraza, da se malo starinski, Lukačevski izrazimo, na prikaze mačke u različitim umjetničkim razdobljima. Jednako tako ta mačja dvojnost prisutna je i na simboličkoj ravni. Jedno je sigurno, od vremena egipatskog obožavanja mačke, današnje doba je najsklonije mačkama u društvu pa tako i u likovnim umjetnostima. Ne zadirući u druga područja bavljenja odnosom čovjeka i mačke pokušat ćemo ukazati na ikonografski fenomen 2mačke u našoj likovnosti od začetaka modernog izraza u nas do danas. (iz predgovora)

Radno vrijeme galerije:
utorak – četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota, nedjelja 10 – 17h
ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno


Povezano