Live izvedba multidisciplinarne umjetnice Stephany Stefan

Multidisciplinarna umjetnica Stephany Stefan predstavlja live izvedbu pjesme „Red Light“ s albuma prvijenca „Iridiscent” u petak 26. lipnja u kultnom prostoru Fort Bourguignon u Puli, s početkom u 19 sati.

Svojim sveobuhvatnim umjetničkim izrazom kao što je: Žongliranje vatrom, pjevanjem, fotografiranjem ali i umjetničkim kritičkim osvrtom na društvo ona po svojem jedinstvenom umjetničkom izričaju odskače kao pojava na kulturnoj i glazbenoj sceni.

U svoje nastupe unosi elemente cirkuske umjetnosti i plesa, koristeći vatru kao još jedan ekspresivni element. Stephany Stefan širi svoje umjetničke horizonte interdisciplinarnim suradnjama te nastavlja biti inspirirana prirodnim kataklizmama, jedinstvom ljudi i mijenom kao jedinom konstantom.

Live session koji su snimali u kultnoj Operi, a koja se nalazi u podrumu Teatra Fenice u Rijeci njezin je komentar na suvremena zbivanja u našem društvu kao što je zatvaranje nekada frekfentnih i omiljenih mjesta urbanog života u Rijeci: “Odlučili smo se za taj prostor jer je Opera do nedavno bila zatvorena za javnost i mnogi Riječani, pogotovo mlađe generacije, nisu imali priliku vidjeti kako ona izgleda. Rijeka vrvi čarobnim prostorima u kojima se još uvijek mogu čuti odjeci povijesti, ma koliko god ti prostori bili u lošem stanju“, njezina osviještenost i angažman bacaju svjetlo ukazuju na gašenje nekada aktivnog noćnog života grada.

Osviješteno zastupa ljudska prava i slobodu, uživanje u ljubavi naglašava poezijom koju prati miks različitih glazbenih pravaca, opisanim osjećajima istražuje nepregledne horizonte umjetnosti i posvećuje posebnu pažnju prirodi. Umjetnica želi prigrliti ljudsku narav i vidjeti u svakome dobro: „Red Light je posljednja pjesma koju smo napisali za naš album prvijenac IRIDESCENT. Htjela sam dočarati psiho-fizičko iskustvo kroz koje sam prošla u zadnjih 15 godina i iz kojega sam se uspjela izvući nedavno“, u takvim unutarnjim prožimanjima ali i mijenjanjima samih sebe svi smo se jednom ili više puta našli.

Pjesmom „Red Light“ Stephany kao da poziva na preispitivanje svega onoga što se uzima zdravo za gotovo ili prihvaća kao svoju osobnu paradigmu: „Sada znam da posjedujem snagu koja je potrebna kako bi mogla zaustaviti vrijeme i iskreno pronaći način da budem bolje, ma što god to značilo. U trenutku kada je moj unutarnji dijalog jasan mogu premašiti svaku doživljenu traumu i pretvoriti ju u prozor s pogledom na unutarnje pejzaže koji su prepoznatljivi svima onima koji su se suočili s ogledalom“, otvoreno je priznala glazbenica a po čemu jasno artikulira probleme suvremenog čovjeka koji se nalazi u duševnom limbu i prisiljen je boriti se za vrijeme koje pripada samo njemu i koje je neprocjenjive vrijednosti.

Podsjetimo da iza imena Stephany Stefan stoji multidisciplinarna umjetnica iz Rijeke i kolektiv umjetnika koji spajaju različite izričaje u autentičnu audiovizualnu cjelinu koristeći looper i vokal. Stephany piše autorsku glazbu lišenu žanra, iako se u njoj mogu prepoznati elementi jazza, etna, pop-rocka ili ambijentalne glazbe. Prati je bend kojega čine Goran Plejić, Vedran Mijić, Dorian Cuculić i Maja Bolić.

Koncerti Stephany Stefan i kolektiva su jedinstvene audiovizualne izvedbe koje – na tragu sinestezije – povezuju stihove, glazbu i vizualne senzacije. Čitava glazba nastaje u suradnji s vizualnim umjetnikom Oblik3 i studenticom režije Marom Prpić.

Nije ni čudo da je svojim radom i karakterom osvojila srca mnogih i vrlo brzo postala zapažena. Njezine koncerte mogli ste gledati u Zagrebu prošle jeseni 2019. godine u Močvari i Vynilu i prošlo ljeto na otvorenju Star Film Festivala u Sisku, na glavnoj pozornici In Music Festivala, te na otvorenju EPK Rijeka.


Povezano