Lina Rica: Transfuzija vremena

Foto: Žiga Palčar

Transfuzija vremena višegodišnji je multimedijalni projekt Line Rice, umjetnice s bazom u Ljubljani, koji istražuje fenomen vremena i mogućnosti njegova poimanja u suvremeno informacijsko doba.

Projekt čine serije radova koje izlaže u različitim kombinacijama, ovisno o prostoru, a za izlaganje u AK galeriji odabrala je četiri rada/četiri cjeline: svjetlosnu instalaciju NowHere, animaciju Big Time, video dokumentaciju dugogodišnje akcije From Sea to sea te instalaciju Very important notification about time.

Umjetničke strategije Line Rice zasnivaju se na upotrebi jezika kao alata sporazumijevanja i reprezentaciji modernih alata mjerenja/iskaza vremena s kojima ideju individualnog i kolektivnog poimanja vremena čini vidljivom promatraču. Naučeni smo vrijeme doživljavati linearno, no ono je u ovim post vremenima, kao što i sama autorica ukazuje svojim radovima, sve samo ne linearno ili kronološko: ono je spekulativno, fluidno, nestalno, neprestano se transformira, pretače. Kroz četiri rada, autorica otvara pitanja može li kritičko poimanje vremena ponuditi i kritički pogled na trenutak u kojem se nalazimo te pružiti mogućnost za nove sadašnjosti, rješenja, odnose, humanije sisteme.

“Kada razmišljamo o vremenu, bez prevelikih znanja o povijesti njegove percepcije, nameće nam se pitanje odakle uopće doživljaj protoka vremena, postoji li on u nama organski, neovisno o kontekstu, društvu i vremenu u kojem živimo ili je to koncept nametnut od trenutka kada smo o vremenu počeli razmišljati u relacijama mjerljivosti, njegove iskoristivosti i naše produktivnosti. Pitamo se što je s vremenom prije ljudskog postojanja i pogleda,  vremenu izvan ljudskog iskustva, poviješću Zemlje toliko dalekom i dubokom da ju je nemoguće pojmiti, koja seže milijarde godina unazad (deep time). Izbacivanje čovjeka iz cjelokupne slike događa se, na neki način, i sada, u post digitalno doba kada su se koncepti prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u potpunosti izokrenuli: algoritmi predviđaju ono što ni sami nismo svjesni da želimo i na taj je način budućnost postala sadašnjost, a prošlost je svojim nedostatkom spoznajnih alata postala nedovoljna za razumijevanje sadašnjosti.” (iz teksta Tanje Špoljar)

Izložba se otvara u subotu 2. listopada 2021. u 20h te ostaje otvorena do 14. listopada 2021. Radno vrijeme galerije: 17-19h

Više o izložbi pogledajte na Facebook eventu ili Facebook stranici AK galerije.

Lina Rica (Makarska, 1980.) je multimedijalna umjetnica. Djeluje na polju konceptualne, eksperimentalne i multimedijalne umjetnosti gdje stvara instalacije koristeći video, grafike, svjetlo, fotografiju i animaciju. U svom radu bavi se društvenim procesima prošlih i sadašnjih svjetova i njihovim utjecajima na suvremenog pojedinca. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine s nagradom za najbolji diplomski rad na odjelu grafike. Njezina djela predstavljena su i objavljena na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a njene grafike su dio zbirke Međunarodnog grafičkog likovnog centra u Ljubljani; Oficina Arara u Portu; međunarodne grafičke mapa ‘Critical Mass’, međunarodne grafičke mape ‘Femicomix’ i Longest Night u Gothenburgu. Kombinirajući video s generiranim animacijama nastalim u stvarnom vremenu, od 2010. godine nastupa na različitim festivalima i događanjima u regiji i Evropi. Godine 2012. pokrenula je GaleRicu, nevladinu udrugu za produkciju i promociju suvremene umjetnosti, unutar koje je od 2012. do 2016. godine vodila galeriju GaleRica u svom domu u Makarskoj. 2019. godine u Ljubljani zajedno s drugim umjetnicima pokreče audio-vizualni kolektiv Marta Fakuch. Od 2020. dio je AV tria Etceteral. Živi u Ljubljani.


Povezano