Léon Hendrickx: KINGS&QUEENS

Umjetnički projekt KINGS&QUEENS for acceptance and against normativity Léona Hendrickxa započet je 2015. godine kada Léon portretira prijatelja Michu Schneijderberga i njegov drag queen alter ego Snorella WC. Fotomontažom spajajući dvije osobnosti iste osobe; prikazane u jukstapoziciji, kao da svatko ima svoj život stvoren je koncept za međunarodnu hvaljenu seriju fotografija: KINGS&QUEENS for acceptance and against normativity.

Fotografije portreta na kojoj je subjekt fizički smješten pokraj svog alter ega, drag king / queen, pozivaju gledatelja da uđu u egzotični fenomen drag umjetnosti, svijet koji je obično ograničen na klišeje spektakla, fantazije i zabave. Gledajući na drag queen, u pratnji svoje trezveno odjevene muške polovice, od gledatelja se traži potpuni angažman razmatranja odnosa između dviju osobnosti: čija je želja zadovoljena ovom transformacijom? Što jedno ‘dobiva’ od drugoga? Kako reagiraju kad se prvi put sretnu? Grle li se, koketiraju ili svađaju jedno s drugim?

Prikazi su toliko dirljivi da su fotografije umjetničkog projekta KINGS&QUEENS poslužile za podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova i samo izražavanju slaveći one koji su dopustili da njihova unutrašnjost zablista. Jedno je sigurno: portretirane osobe su bile zapanjene kada su prvi put vidjeli svoje fotografije. Kad je vidjela njezin portret, drag queen Extasis Liquid je uzviknula: ‘Konačno moja dva srca kucaju u istom ritmu’ što ukazuje na potrebu o svačijem pravu da u vlastitoj slobodi i potpunosti izrazi svoj identitet. 

Subjekti koje Léon fotografira nalaze se svugdje na kugli zemaljskoj, na mjestima gdje se mogu razmetati svojom ekstrovertnom ženstvenošću, ali i na mjestima gdje moraju ostati skriveni zbog zakona i atmosfere okoline. Léon se nada da će njegov projekt ljudima približiti svijet draga dok svoju publiku suočava s idejom otkrivanja unutarnjeg jastva, koja je primjenjiva na svakoga doista: bili vi drag queen ili ne.


Povezano