Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

BLOK vas poziva na urbanu turu pod naslovom „Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” koja će se održati u utorak, 30. lipnja u 18h. Lokacija okupljanja i početna točka šetnje je križanje Fallerovog šetališta i Baštijanove ulice. Tura završava u parku preko puta BAZE gdje se svi zainteresirani mogu uključiti u radionicu na istu temu. Autor i voditelj šetnje i radionice je etnolog Tomislav Augustinčić.

Na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenih ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, a do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno njih tek 13. Socijalistički spomenici na Trešnjevci nisu bili samo artefakti koji su dokumentirali i prepričavali povijest, već i simboli radikalno drugačijeg sustava značenja, vrijednosti, praksi i djelovanja. Bili su također mjesta solidarizacije, okupljanja i osnaživanja zajednica. Kroz obilazak odabranih lokacija predstavit će se radnička i antifašistička povijest Trešnjevke, otvoriti prostor za suvremeno promišljanje kako se i čega danas sjećati na Trešnjevci, problemski predstaviti teme muške i ženske povijesti, radništva, kulturnog stvaralaštva i sjećanja.

Predviđeno trajanje šetnje je 2 sata, nakon čega će uslijediti radionica kroz koju će se kreativno i komemorativno aproprirati strategije „brisanja“ i „zaborava“ koje su obilježile živote trešnjevačkih socijalističkih spomenika. Planiran početak radionice je u 20:00h u parku ispred Pivnice Budweiser (Adžijina 16). Za radionicu nije potrebna zasebna prijava. Predviđeno je da se radionici pridruže svi zainteresirani sudionici ture.

Tura je organizirana u sklopu projekta „Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo“.


Povezano