Kongres umjetnika i kulturnih radnica

Poslovični prestiž umjetnika i kulturnih radnica vješto skriva prirodu rada u tom polju kojim dominiraju nepriznati i neplaćeni rad, a tamo gdje su donedavno postojala stabilna radna mjesta danas prevladavaju atipični oblici rada i s njima i rastuća rezervna armija jeftine radne snage.

Neoliberalna invencija ‘projektne kulture’ je – sasvim suprotno diskursu kojim proklamira ‘demokratizaciju i ‘decentralizaciju’ – dubinski transformirala ulogu umjetnosti i kulture u društvu. Polje koje je desetljećima bilo dijelom ‘izuzeto’ iz kapitalističkih proizvodnih odnosa, danas im je posve supsumirano. Umjetnici i kulturne radnice su, nakon kratkog perioda socijalne države i socijalističkih kulturnih politika, izloženi nesigurnosti, riziku od siromaštva i rastućoj eksploataciji. Stoga danas žurno trebaju mehanizme samoregulacije koje će kolektivno, i njima i institucijama, ali i publici, donijeti pravedniju raspodjelu u polju.

“Kongres umjetnika i kulturnih radnica” okuplja nekoliko međunarodnih organizacija, od inicijativa preko strukovnih udruženja do sindikata aktivnih u borbi za bolje radne uvjete u kulturnom polju. Dvije radne sesije podijeljene su tematski. Prvi dan razgovara se o modelima i mogućnostima za uvođenje poštene nadnice. Drugi je dan posvećen samoorganizacijskim pitanjima, potencijalima i ograničenjima organizacijskih formi, kao i mogućnostima i zaprekama omasovljenju prekarnih radnica. Kongres završava kolektivnom diskusijom i osnaživanjem u zajedničkoj borbi. Detaljan program pronađite ovdje.

Mjesto održavanja (za pozvane sudionike): Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Boškovićeva 23, Zagreb 

Program Kongresa 30.6. i 1.7. svi zainteresirani mogu pratiti uživo putem BLOK-ovog YouTube kanala.

Radni jezik Kongresa je engleski.



Povezano