Kinoklub Zagreb: Ciklus filmova o odnosu aktivizma i represivnih državnih uređenja

U 2019. godinu Kinoklub Zagreb uvodi vas novim ciklusom filmova ‘Punk molitva’, koji se bavi odnosom aktivizma i represivnih državnih uređenja. Projekcije će se održavati subotom u 20 h u prostoru Kinokluba Zagreb (Trg žrtava fašizma 14).

Prošla godina nije nas politički mazila, a niti ova pred nama ne izgleda kao da će biti puno bolja. Velike stvari možda ne možemo mijenjati, ali što god da nas čeka, naoštrena pankerska kritička oštrica dobro će nam doći. Prikazuju se sljedeći filmovi:

12. siječnja: Gamer, 2011. – Oleg Sentsov

19. siječnja: Pussy Riot: A Punk Prayer, 2013. – Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin

26. siječnja: Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, 2015. – Evgeny Afineevsky

2. veljače: The Trial: The State of Russia vs. OlegSentsov, 2017. – Askold Kurov

9. veljače: Our new president, 2018. – MaximPozdorovkin

Gamer

Mladi Ukrajinac većinu svog vremena provodi igrajući video igrice. Odličan je u pucanju u neprijatelje u “Quake”-u, ali ne tako uspješan u svom stvarnom životu, iz kojeg pokušava, ali ne uspijeva pobjeći.

Pussy Riot: A Punk Prayer

Priča o Nadiji, Mashi i Katiji iz feminističkog umjetničkog kolektiva Pussy Riot. U veljači 2012. izveli su 40-sekundnu “punk molitvu” unutar glavne katedrale u Rusiji, što je dovelo do njihovog uhićenja na temelju vjerske mržnje, nakon čega je uslijedilo suđenje koje je odjeknulo diljem svijeta i preobrazilo lice ruskog društva.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Kronični događaji koji su se odvijali u 2013. i 2014. godini, ovaj dokumentarac svjedoči o formiranju novog pokreta za građanska prava u Ukrajini. Ono što je počelo kao mirne studentske demonstracije koje podupiru europsku integraciju pretvorile su se u punopravnu nasilnu revoluciju koja je zahtijevala ostavku predsjednika zemlje.

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov

U kolovozu 2015., unatoč nedostatnim dokazima, nedosljednosti slučaja i promjeni svjedočenja ključnog svjedoka, ruski sudovi osudili su ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora. Film istražuje okolnosti slučaja Sentsova, prati napredak suđenja i pokušaje Olegove obitelji, prijatelja i odvjetnika da ga spase iz zatvora.

Our new president

Dokumentarni film koji prati priču o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa za 2016. ispričan je u cijelosti kroz snimke iz ruskih medija pod pokroviteljstvom države. “Naš Novi predsjednik” je satira o ruskim medijima i njihovom preuzimanju američke politike.

Više informacija o projekcijama možete potražiti na Facebook stranici događanja


Povezano