Kino učionica: Što redateljice žele?

Provedite ponedjeljak, 6. svibnja u Mini Art-kinu uz Mimu Simić i učionicu punog naziva ‘Što redateljice žele: Tematske i formalne tendencije u filmskim prvijencima regionalnih autorica’!

Na primjeru nekoliko recentnih regionalno i međunarodno nagrađivanih i priznatih debitantskih dugometražnih filmova redateljica mlađe i srednje generacije (Maja Miloš: Klip, 2012; Ivona Juka: Ti mene nosiš, 2015; Hana Jušić: Ne gledaj mi u pijat, 2016; Mirjana Karanović: Dobra žena, 2016.) Mima Simić ocrtat će tematske i stilske tendencije autorica s obzirom na snažne intersekcionalne potencijale trijade roda, klase i (ostataka) rata, koja neizbježno obilježava gledanje filmova s post-jugoslavenskih prostora.

S obzirom na to da je dugometražni igrani film još donedavno bio područje gotovo apsolutne dominacije muških autora, analizirat će kakve se stilske i tematske tektonike unutar ovih ključnih tema događaju probojem autorica u taj zabran, i na koji način njihovi radovi (de)konstruiraju dominantne ideologije filmske i društvene proizvodnje.

Facebook event dostupan je ovdje.


Povezano