Kino učionica – o iscjeliteljicama, vješticama i babljim pričama

u ponedjeljak, 25. veljače s početkom u 19:00 sati u Mini Art-kinu, Violeta Moretti održat će predavačko-filmsku večer Od iscjeliteljice do vještice – ili odakle nam ‘bablje priče’.

Zajedno s posjetiteljicama i posjetiteljima, predavačica će nastojati odgovoriti na pitanje jesu li sve to samo ‘bablje priče’ ili svjedočimo kreiranju novoga arhetipa, kao ogleda generacijama novih žena.

Naslanjajući se na knjigu britanske autorice Mary Chamberlain “Old Wives’ Tales”, koja prikazuje tradiciju uporabe bilja, čaranja i bajanja u svrhu liječenja, zavirit ćemo u povijest mudrih žena, njihove uspone i padove, sve do suvremenoga reafirmiranja iscjeliteljica u sklopu new-agea. Ponešto o sudbini žena koje su se bavile tim vještinama pokazat će nam odsječci iz dokumentarca “Before Salem: Witchcraft Trials and the Historic Persecution of Witches”. Dok s jedne strane novi duhovni pokreti, poput neošamanizma i suvremenih američkih i britanskih vještica, rekreiraju moćnu ženu, pogledat ćemo i kako je to na Balkanu i u okružju, gdje se još uvijek duboko korijene narodna vjerovanja. Ima li u našem dijelu Europe osobitih žena – lječiteljica, vračara i vještica, i što o njima kaže popularna kultura, vidjet ćemo u kratkome dokumentarcu pod naslovom “The Truth Behind Serbia’s Notorious Witchcraft Subculture”. I na koncu, propitat ćemo jesu li sve ovo samo “bablje priče” ili svjedočimo kreiranju novoga arhetipa, kao ogleda generacijama novih žena.


Povezano