Katrin K. Radovani – Ono što vam nismo rekle

U četvrtak, 16. srpnja 2020. u 20.00 u Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba Katrin K. Radovani ONO.ŠTO.VAM.NISMO.REKLE., I. CRVENA HALJINA.

Otvorenje će se održati na otvorenome ispred glavnog ulaza u Dom HDLU.

U sklopu izložbe u četvrtak, 16. srpnja u 20.30  i petak 17. lipnja u 19.00, Katrin K. Radovani održat će performans pod nazivom Crvena haljina.

“Ono.Što.Vam.Nismo.Rekle_I” nastavak je prve sekvence peterodijelnog* rada koji se bavi traumom izazvanom seksualnim zlostavljanjem (prva sekvenca bio je umjetničin istoimeni diplomski rad izložen i izveden u Francuskom paviljonu Studentskog centra u rujnu 2018. godine). Umjetnica ovom, također peterodijelnom, instalacijom izlaže prostor traume, slikarski razotkrivajući njezine nakupine, stigme i mehanizme. Oblačeći prostor PM-a u prozirni najlon, ona rekreira mentalni labirint koji posjetitelja uvlači u samo središte traumatskog iskustva.

Rad je multimedijski – sastoji se od slikarskih radova, prostornog ambijenta, zvučne instalacije i video rada kojim umjetnica uvodi gledatelje u rad, izgovarajući tekst nastao proučavanjem traumatskih iskustava. Isti taj, ritmični i snažni tekst, čini audio instalaciju koja se aktivira na različitim lokacijama galerije, međusobno preklapa, nadovezuje ili stvara periode neugodne tišine. Na samom otvorenju umjetnica izvodi performans u kojemu gledatelje atmosferično vodi kroz prostore intenziteta, psiholoških nakupina i petlji, koristeći crvenu nit kao vodilju kroz podzemni, repetitivni, psihološki svijet traumatičnog iskustva. (tekst: Josipa Bubaš)


* Brojka 5 je referenca na kampanju “One in Five” (“Jedno od pet”) Vijeća Europe koja procjenjuje da je jedno od petero djece u dobi do 14 godina seksualno zlostavljano.


Povezano