Katarina Đurđić: Anatomija mog hrama

U parku Emanuela Vidovića, u srijedu 19. srpnja između 17 i 21 sat bit će postavljena umjetnička instalacija Katarine Đurđić nastala u sklopu njezinog rezidencijalnog boravka u Splitu u okviru projekta SPOT (Spaces of Tolerance). Pridružite se postavljanju intervencije, zamišljenom kao kolaborativni proces, ili dođite razgledati nastale radove i popričati s umjetnicom.

Mlada umjetnica Katarina Đurđić boravila je prethodnih tjedana u Splitu gdje je provodila svoje umjetničko istraživanje među i u suradnji s queer osobama, istražujući načine na koji grade svoje domove, svoje sigurne luke i prostor za sebe. Vodeći se pitanjem što tvori osjećaj pripadnosti?, kroz razgovore s queer osobama, prikupljala je priče o obiteljima, prijateljima, zajednicama i poznanstvima te kako ta poznanstva utječu na njihov osjećaj pripadnosti i izgradnju vlastitog doma. Instalacija u obliku šatora direktna je asocijacija na dom, a sastojat će se od materijala prikupljenih i proizvedenih tijekom istraživanja: ilustracija, fotografija, skulptura, i drugih predmeta.

Postavljanje instalacije u javnom prostoru grada Splita i ima za cilj potaknuti promatrače na razmišljanje o važnosti uključivanja i razumijevanja queer osoba, ali i manjina općenito, u našem društvu.“Kroz svoj rad, želim dati glas onima koji su često nečujni i marginalizirani te doprinijeti stvaranju sigurnijeg i ugodnijeg prostora za sve. Ova instalacija također će predstavljati poziv na akciju, pozivajući sve nas da budemo prisutniji u svakodnevnom životu, svjesniji malih postupaka koje možemo činiti da bi napravili svijet boljim mjestom. U konačnici, umjetničko istraživanje “Anatomija mog hrama” je poziv na razvoj empatije i osjećajnosti.”

Više informacija ovdje.


Povezano