Dan otvorenih podataka i Virtualni vikend hackathon

U petak, 5. ožujka, u okviru Dana otvorenih podataka koji se organiziraju u suradnji Gonga i Code for Croatia, održat će se virtualna konferencija “Društveno korisne otvorene tehnologije: Kako su nas katastrofe digitalizirane i što dalje?”

Otvoreni podaci zahtijevaju otvorenu vlast. Oni nisu samo vrijedan ekonomski, nego i društveni resurs. Pokazalo se to najbolje u izvanrednim okolnostima koje su obilježile prošlu godinu. Najveći broj aplikacija nastalih kao reakcije na krizu, od Andrije za praćenje epidemije, do Potres2020, razvijen je zahvaljujući ustupanju podataka koje skupljaju institucije i ustanove. Međutim, pristup istim tim podacima javnosti je otežan ili potpuno onemogućen.

Europska Direktiva o otvaranju podataka javnog sektora, koju sve države članice trebaju preuzeti do srpnja ove godine, obvezuje tijela javne vlasti da svima omoguće pristup podacima koje prikupljaju u otvorenom formatu. Može li prenošenje Direktive u Zakon o pravu na pristup informacijama istovremeno biti iskorišteno i za ograničavanje pristupa podacima o poslovanju javnih poduzeća, ustanova i institucija, hoćemo li morati plaćati pristup otvorenim podacima – na ova i druga pitanja odgovarat će članovi i članice radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena Zakona.

Otvoreni podaci javnog sektora vrijedan su resurs i za znanstvena istraživanja ali i konkretna digitalna rješenja poput aplikacije Potres2020 koja daje pregled potreba na potresom pogođenim područjima, ili Popravi.to za lakšu prijavu komunalnih problema. Koliko uspješnost ovih rješenja ovisi o suradljivosti tijela javne vlasti, što su druge moguće koristi otvorenih podataka i kako do podataka doći, pokušat će odgovoriti panel nazvan ‘Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici’.

➤𝟵:𝟰𝟱-𝟭𝟬:𝟬𝟬 𝗣𝗼𝘇𝗱𝗿𝗮𝘃 𝗶 𝘂𝘃𝗼𝗱:
Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga
Lana Podgoršek, voditeljica Code for Croatia

➤𝟭𝟬:𝟬𝟬-𝟭𝟬:𝟰𝟱 𝗣𝗮𝗻𝗲𝗹: 𝗣𝗶𝘁𝗮𝗷 𝘀̌𝘁𝗼 𝘇̌𝗲𝗹𝗶𝘀̌ 𝘇𝗻𝗮𝘁𝗶 𝗼 𝗶𝘇𝗺𝗷𝗲𝗻𝗮𝗺𝗮 𝗭𝗮𝗸𝗼𝗻𝗮 𝗼 𝗽𝗿𝗮𝘃𝘂 𝗻𝗮 𝗽𝗿𝗶𝘀𝘁𝘂𝗽 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮𝗺𝗮 Hoće li će izmjenama Zakona, koji nazivaju i ključnim za suzbijanje korupcije, biti srezan broj tijela obveznika Zakona i ograničen opseg podataka koje možemo tražiti od javnih poduzeća, institucija i ustanova
Članovi radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona:
Jagoda Botički, članica ispred Ureda povjerenika za informiranje
Anamarija Musa, članica ispred akademske zajednice
Božo Zeba, član ispred Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
Mirjana Juričić, sutkinja Visokog upravnog suda koji nema svojeg predstavnika u radnoj skupini

➤𝟏𝟏:𝟎𝟎-𝟏𝟏:𝟒𝟓 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐥: 𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐨𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐢 𝐩𝐨𝐝𝐚𝐜𝐢 𝐦𝐨𝐠𝐮 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜́𝐢 𝐳𝐚𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐢? Potres2020 daje pregled potreba na potresom pogođenim područjima, Popravi.to želi olakšati prijavu komunalnih problema. Koliko uspješnost ovih rješenja ovisi o suradljivosti tijela javne vlasti, što su druge moguće koristi otvorenih podataka i kako do podataka doći, pokušat će odgovoriti panel na kojem sudjeluju:
Ana Kuvedžić Divjak (TODO), Geodetski fakultet Zagreb – Potres2020 i Oton
Martin Požar, Dataspekt.com – analize istraživačkih i statističkih podataka o pandemiji
Miroslav Schlossberg (Code for Croatia) – Popravi.To aplikacija za prijavu komunalnih problema
Dragica Šalamon (TODO) – Otvoreni podaci za digitalnu i preciznu proizvodnju hrane, sljedivost i biosigurnost
Filip Varga (TODO), Agronomski fakultet Zagreb – DOGWEB ZG aplikacija za sve pseće sadržaje u Zagrebu
Helena Virić Gašparić (TODO), Agronomski fakultet Zagreb – GGO3- Startup
Bia Mandžuka (TODO), Fakultet prometnih znanosti Zagreb – personalizirani multimodalni planeri putovanja
Neven Vrček (TODO), Fakultet organizacije i informatike Varaždin – otvoreni podaci i umjetna inteligencija

Registriraj se za online sudjelovanje na sljedećem linku: https://odd.codeforcroatia.org/konferencija/

U nastavku Dana otvorenih podataka, 6 i 7. ožujka, održava se i Virtualni vikend hackathon. Vikend civilnih inovacija dvodnevno je druženje na Danima otvorenih podataka kojem je cilj otključavati zaključane podatke od javnog interesa. Ljudi različitih profila i znanja kroz timski rad pridonese pozitivnim društvenim promjenama.

Novinar_ka si i želiš otključati podatke iz PDF-a, ili aktivist_ica s idejom za aplikaciju koja bi ubrzala rješavanje nekog zajedničkog problema, ili programer_ka, web developer_ka, dizajner_ica, analitičar_ka, istraživač_ica, samo znatiželjan_a – uključi se online prvog vikenda ožujka i pridruži nekom od predloženih projekata. Ili dođi s vlastitim i nađi istomišljenike koji će na njemu raditi s tobom. Ako niste sigurni_a što biste mogli_e raditi na hackathonu, voditelji Code for Croatia Lana, Miroslav i Filip odgovarat će online na sva pitanja o tome što su haktivisti ili civilni hakeri, što oni radi, čime se bave i kako im se možete priključiti.

Registrirati se možete na stranici https://odd.codeforcroatia.org/ ili putem linka https://forms.gle/pniECdtAKkgif8ca6.


Povezano