Jesu li (video) igre umjetnost?

Mnoge se rasprave vode oko statusa (video) igri u umjetničkim krugovima i toga pripadaju li one uopće tamo, ili su samo produkt industrije zabave u kojima se katkad može tek prepoznati zanatsko umijeće njezinih majstora.

No, na temelju kojih principa možemo uopće početi razmatrati (video) igre kao umjetnost, a da to nije navođenje nekoliko uspješnih primjera igara koje svojim sadržajem i formom djeluju kao nešto više, kao nešto “umjetničko”?

U dijalogu s granom umjetnosti koja ima svoj etablirani status od pamtivijeka – kazalištem – pokušat će se razviti ideja o estetičnosti igre i što može tvoriti te što tvori estetiku igre. Odnosno, koji su to parametri koji neku igru čine umjetničkom (a drugu možda ne).

Estetika igre će se graditi upravo na principima njene ukorijenjenosti u ljudsku zajednicu i kako ona reprezentira i izvodi ideje i koncepte koji su bitni za naše civilizacijske krugove.

Također, na tezu o estetskoj vrijednosti igre pridodaje se i teza o njenoj performativnoj vrijednosti tj. i da je igra jedna vrsta kazališta ili to može komunikacijom između dva medija postati. U tom pogledu, rasprava će poteći i u smjeru streaming servisa i toga što igru i čin igranja čini zanimljivima za promatrati i što se u polju dizajna može napraviti da igra postane i predmet promatranja (ne samo igranja).

O svemu tome pričati i kroz raspravu nas voditi Lucija Klaric.

Lucija završava diplomski studij dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U slobodno vrijeme ne kreće u duge šetnje plažama nego uglavnom oko Ashenvalea.

Bavila se kazališnom i filmskom kritikom, nastavila se baviti pisanjem drama i scenarija. Neki su joj kazališni tekstovi izvođeni na studentskim i strukovnim manifestacijama (ADU, Ogranak mladih HDDU). Polazi razne radionice, između ostalog onu za kreativno pisanje za video igre u Machini. Trenutno sa svojim timom radi na dvije igre: Me and Superboy te Muffycake.

Još se voli pohvaliti da voli raditi za djecu pa trenutno razvija dvije TV serije za mališane. Na teorijskom polju se dvije godine na fakultetu bavila izvedbenom vrijednosti igre i smještanju igre na radaru estetike pa će o tome i ovom prilikom govoriti.


Povezano