Jelena Bando: Nice to meet you / Drago mi je

Izložba Nice to meet you / Drago mi je Jelene Bando u MSU galeriji predstavlja istoimeni novi ciklus slika kojim umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije, temama toliko prijemčivim u današnjem vremenu koje je naglo i silovito promijenilo našu svakodnevicu i procese odnosa, osobnih doživljaja i poimanje svijeta koji nas okružuje.

Serijom novih radova Nice to meet you / Drago mi je Jelena progovara o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi. U toj seriji autorica predstavlja portrete svojih prijateljica i prijatelja, redovitih posjetitelja njezina atelijera. Njezin studijski prostor, smješten u centru grada, kao da poziva da navratiš u to toplo, svijetlo mjesto, s udomljenim sobnim biljkama i malim šalicama za kavu sramežljivo postavljenima nasuprot ulazu u atelijer, a na putu prema fotelji koja čeka goste. Upravo ti susreti i razgovori motivirali su Jelenu za taj ciklus slika. Empatija prema sugovorniku pokrenula je proces slikanja tijekom kojeg se umjetnica povezuje s emocionalnim stanjima drugog, pokušavajući dočarati  što je to prepoznala.

Novim ciklusom Jelena Bando nastavlja vizualne zapise u kojima pojedine stranice mogu funkcionirati i kao zasebne cjeline. Raznolike forme, kadriranje i skala boja u  prostoru slike  zrcale osjećaje. Na granici između realizma (portret) i imaginarnog prikaza (emocija) Jelena stvara nove svjetove prepoznavanja i emocionalnog identificiranja. O radu i novom ciklusu umjetnica kaže: „Ono što u osnovi pokušavam adresirati svojim radom ponekad je zamisao da nije samo u redu, nego je nužno uroniti u sebe, svoje emocije i pokazati ranjivost te da nas ta stanja prvenstveno povezuju s nama samima, čime se osigurava put za potpunije, dublje i stvarnije povezivanje s drugima.” Umjetnica nastoji suptilno problematizirati stanja izoliranosti i osamljenosti koja su za sve više ljudi neizbježna stvarnost. Tako je u ovom ciklusu dominantan osjećaj samotnosti – kao izbor uranjanja u vlastiti unutarnji svijet.

Više o izložbi pronađite na poveznici.


Povezano