Jaana-Kristiina Alakoski: NAHCO

Galerija Močvara predstavlja instalaciju i performans NAHCO umjetnice Jaane-Kristiine Alakoski u Pogonu Jedinstvo 13. travnja 2022. od 18:00 do 22:00.

Umjetnost kao sredstvo subverzije i imaginacije nalazi se u središtu rada švedske umjetnice Jaane-Kristiine Alakoski. Inspirirana svakodnevnom interakcijom umjetnica uvodi sudionike svojih performansa u procese intimne razmjene. U njenoj praksi sudjelovanje je ishod ali ujedno i istraživačka metoda kojom redefinira hijerarhije između umjetničke prakse, publike, umjetnika i umjetničkog rada. Sklonost igri, kolektivnim ritualima, popularnoj kulturi i izgradnji imaginarnih svjetova (worldbuilding) nalaze se u pozadini njenih umjetničkih istraživanja. Ulazak u zamišljene svjetove kreće od fiktivne premise rada pri čemu koristi taktike iz znanstveno-fantastične literature. Granice svjetova definira blagim instrukcijama i dramaturgijom kojom nivelira pažnju publike i potiče na sudjelovanje.

Za program Galerije Močvara umjetnica će predstaviti novu instalaciju i performans „NAHCO“ koju razvija promišljajući ulogu mašte u gledanju i tumačenju umjetnosti. Maštu vidi kao razigranu mentalnu aktivnost koju s publikom nastoji formulirati. Umjetnica polazi od sode bikarbone i dizanja biskvita kao metafore koju prevodi u instalaciju i izvedbu. Prostor Pogona ispunjavaju interaktivne postaje izgrađene od organskih tvari (povrća i različite hrane), tekstila, sintetičkih materijala i pronađenih predmeta, a ulaskom publike navedeni elementi mogu se višestruko aktivirati. Instalacija i performans postaju okidači za propitivanje odnosa između afekta, fikcije, igre i sudjelovanja.

Jaana-Kristiina Alakoski radi u mediju performansa i umjetničke instalacije. Njezino istraživanje obuhvaća umjetničke prakse svakodnevice odnosno kreativnosti svakodnevnog života koje svoj izraz nalaze izvan tradicionalnih ili institucionaliziranih okvira predstavljanja umjetnosti. Performansi Jaane-Kristiine uključuju elemente igre, pripovijedanja i interakcije. Školovala se na Central Saint Martinsu u Londonu, a živi i radi između Londona i Stockholma.


Povezano