Izložba Samire Saidi i razgovor s feminističkom aktivistkinjom Joëlle Sambi

Galerija VN u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu od 15. do 19. ožujka 2022. premijerno u Hrvatskoj predstavlja radove mlade austrijske umjetnice Samire Saidi.

Samira Saidi je afroeuropska fotografkinja, performerica i spisateljica. Preddiplomski studij završila je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu, a diplomski studij na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču. Njezini su radovi zadnje predstavljeni u okviru izložbe “Re:Present – Kako se odučiti od rasizma” u Svjetskom muzeju u Beču. U svom umjetničkom djelovanju postavlja društveno relevantna pitanja, preispitujući primjerice, naš odnos prema okolišu i potrošačke navike te dokumentirajući prosvjedničke pokrete. Na izložbi se prikazuje izbor slika iz njezinih foto-serija Waste LandWe Belong With The Ocean, Ecosystems of Healing te Black Lives Matter-Protest.

Izložba se otvara 15. ožujka u 18 sati u Galeriji VN. Nakon otvorenja održava se razgovor umjetnice s belgijsko-kongoanskom spisateljicom, feminističkom lezbijskom aktivistkinjom Joëlle Sambi o odnosu između umjetnosti i aktivizma, o rasizmu i prosvjedničkim pokretima u Europi, kao i o ulozi roda i identiteta u umjetnosti i kulturi. Događanje je koncipirano kao poetsko-vizualni dijalog u kojem dvije umjetnice istražuju svoje načine razumijevanja različitih vidova umjetnosti i subalternih pozicija.

Izložba se može razgledati svakodnevno od 08:00 do 20:00. Ulaz je besplatan.


Povezano