Izložba Jelene Bando ”By the Bay”

U utorak, 4. lipnja 2019., u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se otvorenje izložbe slikarice i ilustratorice Jelene Bando naziva “By the Bay”.

”Najnovija serija radova umjetnice Jelene Bando predstavlja kritički osvrt na njezin nedavni boravak u Vijetnamu. Skupom crteža i slika, Jelena nastoji pružiti dojmove o najpopularnijoj turističkoj destinaciji u Vijetnamu, zaljevu Ha Long. Ovo mjesto čudesne ljepote, koje ostavlja nezaboravan dojam, nalazi se u sjeveroistočnom Vijetnamu i pod zaštitom je UNESCO-a. Njegova specifičnost su tisuće impozantnih vapnenačkih otočića obraslih prašumom, koje je moguće posjetiti isključivo brodom, u turističkom aranžmanu.

U ovoj seriji Jelena se suočava s činjenicom da je sudjelovala u jednom od stotina izleta koji svakodnevno preplavljuju veličanstveni zaljev. U dubokoj i neočekivanoj suptilnosti i nježnosti ovog mjesta, gužvaju se ogromne količine turističkih i teretnih brodova, te drugih plovila. Sve to uzrokuje neizbježan osjećaj razočaranja na dvije razine – kao turista koji traži obećani “prirodni raj”, ali sudjeluje u jednoj od stotina turističkih ekspedicija, te kao čovjeka koji je odgovoran za očuvanje prirodnih ljepota i bogatstava, ali je svjedok neodrživog i razornog utjecaja koji masovni turizam ima na okoliš i lokalnu zajednicu.

Njeno je osobno iskustvo kulminiralo mnoštvom pitanja o ljudskom odnosu prema prirodi, na kojima je zasnivala ovu seriju radova. Ova tema je već nekoliko godina u središtu Jeleninog likovnog izričaja, ali joj se ovaj put približila iz nešto drugačijeg kuta.

Ovi radovi imaju za cilj približiti autentičnu osjetljivost s kojom zrači cijeli Ha Long zaljev. Jelena je prvenstveno posvećena hvatanju teksture i krhke strukture otoka svojim zamršenim i složenim potezima. Osim toga, za neke radove umjetnica koristi rižin papir kako bi dodatno naglasila krhkost vapnenačkih otoka u zaljevu. Blagi plavi, zeleni i smaragdni tonovi prikazuju cjelokupni dojam gustog skupa otoka prekrivenih prašumom, koji se uzdižu iz oceana. U svakom je radu prisutan osjećaj nemira, što ukazuje na opasnost od nepovratne štete koja bi mogla biti uzrokovana stalnim i neograničenim brojem posjetitelja.” (iz teksta predgovora, Andrea Šarić)

Svi radovi na izložbi su prodajnog karaktera. Ukoliko ste zainteresirani za kupnju radova javite se na meri@oris.hr


Povezano