Izložba i popratni program “Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru”

Gülsün Karamustafa: Slika za plakat, Prvi maj, 1977.

Nazvana po stihu pjesme “25. svibanj” (1978.) pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou (1940.-1993.) izložba “Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru” polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata.

Izložba je realizirana u suradnji s iLianom Fokianaki i atenskom galerijom State of Concept Athens gdje je prvotno pokazana u proljeće 2019. Nastojeći iz suvremene perspektive promisliti nasljeđe antifašističkog i drugih oblika emancipatorskih otpora, zagrebačka verzija izložbe proširena je sudjelovanjem nekoliko lokalnih umjetničkih i aktivističkih pozicija koje te teme angažirano istražuju.

Izložba nastaje na pozadini društvenog krajolika složenih jugoslavensko-grčkih odnosa smještenih u slične, ali povijesno različite, političke pozicije na evropskoj polu-periferiji, čije su povijesti antifašističkog otpora vođene i inspirirane komunističkim idejama otišle u neočekivanim smjerovima. U obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva tek je jedna od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Evropske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma.

Izložba ne vidi figuru partizanke kao junački trop spasenja ili fusnotu davnih vremena ovih povijesti, već kao načelo prakse koje usmjerava današnjicu. U nastojanju da združi različite glasove i pristupe koji se opiru trenutnim uvjetima retradicionalizacije, nametanja patrijarhata i devastirajućeg kapitalističkog rasta, izložba se dotiče ključnog pitanja: tko su partizanke danas?

Umjetnici: Marwa Arsanios, Barbara Blasin i Ana Lovreković, Lela Čermak, Alinta Dimitriou, Dora Economou, Vlatka Horvat, Yota Ioannidou, Sanja Iveković, Adela Jušić, Rajkamal Kahlon, Gülsün Karamustafa, Davor Konjikušić, MAZ DISTRO, Mujeres Públicas, Marta Popivoda i Ana Vujanović, Theo Prodromidis, Želimir Žilnik

Raspored:

Utorak, 10/12/2019.
● 19h Davor Konjikusic ▁predavanje “Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret”
● 20h Marwa Arsanios ▁projekcija video rada “Tko se boji ideologije?”, uz uvod umjetnice

Srijeda, 11/12/2019.
● 18:30h Adela Jušić ▁prezentacija projekta “Nepoznata partizanka”
● 19h Marta Popivoda i Ana Vujanović ▁izvedbeno predavanje
“Pejsaži revolucije u tri poteza četkom”
● 20h ▁otvorenje izložbe


Povezano