Izložba fotografija “Zagreb očima Slavke Pavić”

U Galeriji Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Zagrebu u srijedu 29. svibnja 2019. u 19 sati otvara se izložba fotografija “Zagreb očima Slavke Pavić”. Izložba se održava u sklopu programa Volim Zagreb i u Susedgradu

Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2019., a možete je razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

“Zagreb nije samo arhitektura grada. Zagreb je osjećaj koji prema njemu imamo. To je mjesto otkrića, mjesto traganja, mjesto svjetla i tame, mjesto sjena, mjesto rasta i trajanja. Sve je to Slavka Pavić (Jajce, 1927.) bilježila svojim fotoaparatom od 1951. kada se intenzivno počela baviti fotografijom i aktivirala kroz Fotoklub Zagreb. Njezin Zagreb nije onaj turistički, napućen. Slavka Pavić šeta gradom tražeći u jutarnjim izmaglicama trkače, konjanike, hvata sjenu kazališta i osamljeno dijete koje juri negdje za svojima. Ona zapaža i geometrijske posebnosti (kompozicija na Veselajmu), perače ulica, rastere na pločnicima trgova, znakove i saobraćajna tijela, rasvjetna tijela ulica i sve bržih prometnica koje nastaju sa porastom stanovništva grada i prometa.

Fotografska perfekcija prisutna je u radovima Slavke Pavić od prvog dana, još iz vremena analogne fotografije, što je bio jedan od prvih kriterija za ulazak u područje kvalitetne fotografije. Nije slučajno baš Tošo Dabac otkrio i plasirao radove Slavke Pavić na samom početku njezinog amaterskog udjela u fotografiji, jer je naučila od supruga profesionalca Milana Pavića sve fotografske tajne. Danas u doba digitalnih fotoaparata ostaje bitan onaj osjećaj za snimanje, prepoznavanje fotogeničnosti, kut snimanja, odabir boja, izbor izreza (kadra), balans između ugođaja, boje, motiva, to jest savršena usklađenost svega. To su elementi koji krase i digitalni opus Slavke Pavić. (Branka Hlevnjak)


Povezano