Ivana Filip: Ured za slobodnoživuće mačke

Ured za slobodnoživuće mačke”, nova izložba multidisciplinarne umjetnice Ivane Filip, otvara se 19.09. u zapuštenom poslovnom prostoru u Rendićevoj ulici 13 u Splitu.

Ivana Filip povezuje izložbu umjetničkih radova s korisnom akcijom prikupljanja donacija za hranu i sterilizaciju zajednice slobodnoživućih mačaka iz Spinuta u Splitu. Autorica kroz izložbu ukazuje na usko isprepleten suživot slobodnoživućih mačaka i čovjeka, stvara novu kategoriju “međuvrsne suradnje”, propitkuje suosjećanje i osjetilnost, slobodu u javnom prostoru te potiče na razmišljanje. 

Ovo istraživanje kritički propitkuje koncepte javnog prostora i njegove suvremene devijacije uslijed neoliberalne manipulacije, a kroz dostupnost prava sudjelovanja neljudskim sudionicama/ima tog prostora. Ciljana skupina jest zajednica slobodnoživućih mačaka koje žive na području Spinuta u Splitu i koje su za svoj životni prostor odabrale upravo to područje, taj prostor kraj kontejnera, kraj staze, u grmlju, taj dio grada. Na taj način one djeluju i iskazuju svoju agenciju.

Jednodnevna izložba trajat će od 15-18h i predstaviti video radove, manifest i zbirku razgovora nastalih tijekom jednogodišnjeg umjetničkog istraživanja umjetnice na odjelu “Performing Public Space” na Fontys School of Fine and Performing Arts u Tilburgu.


Povezano