Iva-Matija Bitanga: Meni je to normalno

„Nikad neću biti lijepa“, pomislila je kao devetogodišnja djevojčica umjetnica Iva-Matija Bitanga, promatrajući fotografiju na kojoj pozira pored oleandera, snimljenu kako bi joj ostala uspomena na jedno ljetovanje. Oleander je imao crvene cvjetove, a crveni su bili i umjetničini obrazi na fotografiji.

Baš negdje u to vrijeme dijagnosticiran joj je lupus. Ova autoimuna bolest, vučjeg naziva, a crvenog leptirastog oblika na licima oboljelih, tema je aktualne izložbe kojom se Iva Matija Bitanga predstavlja u Galeriji VN. „Meni je to normalno“ naziv je izložbe i rečenica koju umjetnica ponavlja kao naučenu mantru svim znatiželjnicima koji je ispituju o porijeklu i uzrocima crvenila njenog lica.

Razgovore o svojoj bolesti običavala je, već od rane mladosti, voditi na blagajnama najrazličitijih dućana, a posebno onoj u zagrebačkoj Nami, pripovijeda nam Iva-Matija. Ondje bi je znali pitati: „A Vi ste uvijek tako crveni?“. Često su uslijedila pitanja o tome nije li se malko previše sunčala i opekla na suncu te ima li možda, ipak, rosaceu, uz neizbježne savjete o odličnim kremama ili, pak, dermatolozima koji će joj zasigurno moći pomoći u rješavanju njezinog „problema“.

O svojoj bolesti Iva-Matija Bitanga pripovijeda na autoironičan i duhovit način, te iako naslućujemo kako bi ponekad radije izbjegla razgovore o crvenilu lica na blagajnama dućana s pozamanterijom, ona ih prepričava s čitljivom simpatijom. Komičnu dimenziju čitavoj izložbi daje zvučna kulisa koja predstavlja svojevrsnu povijest Ivine bolesti. To nije medicinska povijest bolesti, već ona sasvim intimna. No, umjetnica je prevodi na latinski Googleovim alatom za prevođenje. Ona ne razumije latinski jezik, ali odlučuje čitati svoju povijest bolesti na jeziku medicinske struke. Ironijska je oštrica ovdje uperena pomalo i prema spomenutoj struci, jer lupus – bolest od koje Iva boluje već desetljećima – još uvijek je nedovoljno istražena i o njoj se malo zna čak i u medicinskim krugovima. Otprilike onoliko koliko Iva poznaje latinski.


Povezano