Island Connect: Prezentacija multimedijalnog performansa “Medzotermina”

Udruga Domino vas poziva na javnu prezentaciju kratkog multimedijalnog performansa “Medzotermina”, 22. travnja 2022. u 19h u Palači Moise u Cresu.

Umjetnici/ce Mak Murtić, Marta Kolega i Filip Borelli počeli su razvijati svoj performans boraveći dva tjedna na umjetničkoj rezidenciji u Palači Moise u Cresu u okviru europskog projekta Island Connect, čiji se program provodi na otocima pet partnerskih organizacija iz Danske, Grčke, Irske, Španjolske i Hrvatske. Vodeći partner projekta je hrvatska Udruga Domino koja cresku rezidenciju realizira u suradnji sa Sveučilište u Rijeci / University of Rijeka.

U sklopu projekta Murtić, Kolega i Borelli započeli su svoje umjetničko istraživanje na otoku Cresu, a nastavit će ga razvijati u svibnju na otoku Naxosu u Grčkoj. U svojim dvotjednim lutanjima otokom Cresom, umjetnici su se bavili osluškivanjem otoka – njegovih zvukova, šumova, životinja, glazbe i ljudi. Posjetili su arhaično selo Lubenice, Ladin labirint i grad Osor, a svakodnevno su osluškivali grad Cres i njegova dnevna kretanja i navike. Performans se u bavi izolacijom otoka – u fizičkom i metafizičkom smislu. Geologija otoka kao geologija zvuka, od vjetra koji je čista priroda /sila, preko sinergijskog odnosa čovjeka s okolinom, do izolacije, odvajanja čovjeka od svoje okoline, zbog čega se gubi u unutarnjim previranjima i labirintima. Izvođač u performansu prolazi Ladinim labirintom komunicirajući svoj osjećaj osamljenosti i izolacije apstraktnim zvukom i poezijom razlomljenih riječi, rečenica i pjesama, obavijenih divljanjem bure ili ljepljivom malaksalošću juga i mraka.

Trajanje: 1 sat (izvedba 20 minuta, razgovor s publikom 40 minuta)

Više o projektu i umjetnicama možete pročitati na linkovima:
https://thisisadominoproject.org/rezidencija-na-cresu-u…/


Povezano