Irma Omerzo: Nevidljivi (ples)

Novi autorski projekt Irme Omerzo izvire iz specifičnih okolnosti umjetničke proizvodnje u vrijeme svjetske pandemije koja je radikalno reducirala različite mogućnosti zajednišva. Izmještajući izvedbu u javni prostor dva zagrebačka kvarta (Trešnjevka i Donji grad), Omerzo u novom projektu postavlja pomalo utopističko pitanje koliko malo, odnosno koliko puno je potrebno da suvremeni ples postane vidljiv u javnom prostoru, da se iz svakodnevne situacije dogodi izvedba, da netko tko nije dio uobičajene plesne publike najednom to postane.

Istovremeno, ovaj je projekt nastavak autoričinog preispitivanja uvjeta rada na plesnoj sceni u domaćem kontekstu i izvan pandemijskog vremena, s obzirom na to da su pitanje nevidljivosti plesa i nedostatka prostora za rad konstante koje neminovno prate kulturni rad na domaćoj nezavisnoj sceni. U tom je smislu “izlazak na ulicu” u ovom projektu dvostruko motiviran. Koreografski se materijal pritom odmiče od svakodnevnog pokreta i zahvaća u različite vrste kodiranih tjelesnih praksi, istražujući komunikacijske kapacitete naših tijela u javnom prostoru.

Izvođačice tako grade zajedničku mrežu u kojoj se izmjenjuju različiti modusi tjelesne signalizacije i komunikacije, povremeno se poigravajući i s baletnim vokabularom, kao najkodificiranijim dijelom plesnog registra. S druge strane, koreografski se ispituju i modusi urbane nevidljivosti kroz deriviranje pokreta iz različitih (polu)ilegalnih praksi. Kombiniranjem ovih raznorodnih vrsta materijala stvara se koreografija koja ulazi u dijalog s različitim gradskim toposima, privremeno pretvarajući prostor ulice u prostor izvedbe, stvarajući načine da ples postoji, ali da od strane gledatelja može biti i slučajno otkriven. Nevidljivi (ples) svoju publiku tako poziva da ga prati i otkriva, krećući se zajedno s pulsiranjem kvarta.

Izvedba će se održati u petak, 4.6.2021. u 18h, s polazištem u Parku kralja Petra Krešimira IV.

Broj publike nije ograničen, no mole se posjetitelji/ce da tijekom izvedbe drže propisanu distancu te da se ne zadržavaju u većim grupama. Ulaz je besplatan i nije potrebno rezervirati karte.


Povezano