Hrvatska premijera filma Planina

Hrvatska premijera filma MOUNTAIN autorice MOON Martine Zelenika u sklopu programa Noć muzeja održat će se u petak, 31.1. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, s početkom u 18:30; Projekcija filma, izložba umjetničkog eksponata na temu filma i razgovor sa autoricom filma MOON Martinom Zelenika. 

Mountain (Planina) je debitantski eksperimentalni film, kratki erotski dokumentarac, interdisciplinarne umjetnice MOON Martine Zelenika koji metaforički prikazuje dušu planine. Film je inspiriran univerzalnom duhovnosti i eko-filozofijom kojom se želi utjecati na ljudsku svijest za očuvanjem planete Zemlje. Ovaj pomalo uznemirujući film uprizoren je kadrovima Velebita, najrasprostranjenijeg hrvatskog gorja u kojem autorica doziva Vilu Velebita i oživljava dušu planine spajajući utjecaje iz aspekata europske drevne kulture s onima iz Japana. Autorica, film smatra audio-vizualnom poezijom, nastoji stvoriti spoj tradicionalnog filmskog pripovijedanja i performansa sa paletom digitalnih tehnika popraćenim visokovrijednim glasonvim i zvučnim komponentama, a cilj je pružiti snažan dojam kod gledatelja. Film ističe žensku energiju usko povezanu sa Zemljom (Gaia), personificirajući planinu ženskim senzualnim glasom i ekspresivnom figurom. Sa filmom se želi utjecati na ljudsku svijest na očuvanjem Zemlje iz druge perspektive, s empatijom i suosjećanjem. Film je posvećen svakoj planini. 

Film je nastao 2019. u produkciji Zebra- kreativna mreža, financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra – HAVC. Više na linku Noć muzeja

Interdisciplinarna umjetnica MOON Martina Zelenika, inovativnim metodama istražuje i pristupa realizaciji umjetničkog djela s fokusom na post-ljudsko doba. MOON kombinira različite medije na sofisticiran, precizan, reflektirajući način i izražava se u različitim vrstama medija poput tradicionalnog crteža i kolaža, poezije, dizajna, fotografije, reljefa, video umjetnosti, interaktivne i nove medijske umjetnosti sa zanimanjem za sonifikaciju slike, sonifikaciju podataka i rentgenskih laboratorijskih analiza minerala. Martina je kreirala umjetničke projekte pomoću tehnologije proširene stvarnosti, 6th SENSE s mobilnom aplikacijom MSSS (2018.) i La Petite Mort s mobilnom aplikacijom MoTHA (2019.). Osim što sklada glazbu za potrebe svojih projekata, ona je filmska redateljica (Mountain) novomedijski performer (Receptilium). Magistrirala je Video-Nove medije na Akademiji za likovno oblikovanje i dizajn Sveučilišta u Ljubljani, diplomirala grafičke tehnike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je renomiranih potpora i stipendija, boravila je na nekoliko umjetničkih rezidencija u inozemstvu, izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Na poziv institucija gostovala je kod predstavljanja svog profesionalnog umjetničkog postignuća i prakse na umjetničkim akademijama u Rijeci i Beču. Sudjelovala je na prestižnim inozemnim konferencijama posvećenoj digitalnoj i novomedijskoj umjetnosti: RE:SOUND MAH 2019, Danska; Open Fields 2018:GLOBAL CONTROL, Latvia; ZIP-SCENE: Analogue & Digital Immersive Environment, Mađarska. Finalista je sa umjetničkim radom 6th SENSE (proširena stvarnost) na festivalima digitalne umjetnosti: MADATAC-X, Španjolska; ISEA2019, LUX AETERNA, Južna Koreja. MOON Martina Zelenika je predstavnica novog pokreta suvremene i novomedijske umjetnosti u Hrvatskoj koja svojim djelovanjem potiče naš vlastiti osjećaj zajedništva i spokojstvo univerzalnog jedinstva.

Ulaz slobodan.


Povezano