Hod za slobodu 2020. – OTKAZANO

[OBAVIJEST]

Nakon rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, otkazuje se skup Za slobodu koji se trebao održati u subotu 27. lipnja!


“Svake se godine ponadamo da nećemo morati reći Rijeko brani svoje slobode!, no od 2018. kad smo to prvi put rekli/e, kao da je situacija samo gora,” izjavile su organizatorice riječkog Hoda za slobodu.

Njihov poziv prenosimo u nastavku:

Mi naše slobode ne damo! Ne dozvoljavamo da političari i političarke ulaze u naše živote, obitelji, u naše maternice! Ne dozvoljavamo da se preko žrtava nasilja, preko žrtava silovanja, osvajaju jeftini politički bodovi! Ne dozvoljavamo da nam fašisti kroje sudbine i određuju tko je pogodan biti punopravan građanin/ka, a tko onaj/ona drugog reda. I ne dozvoljavamo da nas uvjeravaju da nismo za život! Mi jesmo za život – za slobodan život i za slobodan izbor! Za život u kojem ima mjesta za svih i sve!

Rijeko, čini se da ćemo ponovno morati glasno reći NE! skupu kojim se, sad već nažalost treću godinu za redom u politički podobno vrijeme, artikuliraju nebulozne, ali opasne, izvrnute i manipulativne poruke o tome što je ljudski život i koje su njegove vrijednosti, te koje slobode i prava iz toga posljedično proizlaze.

Iako smo prije samo dva mjeseca živjeli paralelne živote koji su dali naslutiti kako bi moglo izgledati ograničavanje temeljnih prava (na rad, privatnost, slobodu kretanja, itd.), s prvim naznakama popuštanja mjera Hod za život – ponovno jaše. Prvo su to “stidljivo” u Zagrebu, naoko neodređeno datumom, najavili kroz zastave i fontane, potom su prema javnosti kalkulirali da bi se skup mogao dogoditi najesen, a onda su napokon razotkrili da su, PONOVNO, okupljanje isplanirali neposredno prije (parlamentarnih) izbora. Prisjetimo se, prije tri godine u Zagrebu je izborna šutnja kršena pojavljivanjem istaknutih desnih političara (i njihovim medijskim praćenjem) na Hodu za život prije lokalnih izbora, a lani prije europarlamentarnih.

Kako u političkom igrokazu već biva, umjesto programima i ove se godine neposredno prije izbora počinje intenzivnije mahati ideološkim zastavicama, a naša je politička realnost da se sukob dešava na relaciji reafirmacije antifašizma i legitimacije fašističkih “vrijednosti”. Jedna od bojišnica pritom su postala i ženska tijela pa smo trenutno preplavljeni bujicama ženomrzilačkih, patrijarhalnih i deprivirajućih poruka s desne strane političkog spektra.

Zato, vidimo se u Rijeci 27. lipnja u 10h!


Povezano