Her/etik: Marie Pravda i Nako Ono

U petak, 10. svibnja od 23 sata u klubu Surogat održava se prva glazbena večer klupskog programa Her/etik, na kojoj će se hrvatskoj publici premijerno predstaviti Marie Pravda i Nako Ono iz Praga, uz podršku rezidentica –  Doxia i Vranana.

Her/etik je novi klupski program koji slavi solidarnost, osnažuje vjerovanje u DIY kreativnost te istražuje glazbene veze kroz raznolike elektroničke pravce s naglaskom na clubbing. Cilj her/etika je objediniti slobodu glazbenog izražavanja, uz temelje ravnopravnosti i osnaživanje scene te njegovanje međusobno poštivanja i osiguravanje sigurnog mjesta za sve. Vizija je stvoriti platformu koja potiče umrežavanje umjetnika, potiče talent i kreativnost bez granica, te promiče inkluzivnost i raznolikost kao osnovne vrijednosti. Uz podršku zajednice, her/etik također želi potaknuti pozitivne promjene i inspirirati istomišljenike diljem regije.

Na prvom her/etiku imamo zadovoljstvo ugostiti Marie Pravdu i Nako Ono iz Praga u petak, 10. svibnja 2024. u klub Surogat u Medici, uz podršku rezidentica – Doxia i Vranana.

Marie Pavda / Souncloud

Kada Marie Pravda zauzme DJ pult, tu je kako bi potaknula kemiju s onima koji su voljni prihvatiti je. Iako je savršeno sposobna generirati sličnu energiju u svojim snimkama za online svijet, to je beskonačno guranje i povlačenje s fizičkom publikom koje puni njezin izbor i miksanje..

Razvijajući se u strastvenog istraživača tijekom dugih smjena u mračnim podrumima i na internetu, DJ i DIY promotorica sa sjedištem u Pragu osvojila je češku scenu svojim divljim pristupom rastućem rasponu klupskih glazba – bilo da se radi o selekcijama iz njezinih trippy ili plesnih foldera. Godine 2020. pridružila se rezidentnom kolektivu Ankali & Planeta Za gdje vodi svoju redovitu seriju klubova Planeta Pravda.

Marie je doprinijela epizodama brojnim internetskim radio emisijama i miksevima za klubove ili klupske izvore. Snimila je mikseve za Knekelhuis, hereandthere, Galactic Funk, i pojavila se na internetskim emitiranjima NTS-a, Hör-a, Mutant-a, Kiosk-a, Operator-a i mnogih drugih.

Od 2021. do 2023. bila je članica umjetničkog rostera Gravity Network-a, međunarodne inicijative za razmjenu klupske kulture u Europi i šire.

Nako Ono /Soundcloud

NAKO inspiraciju vuče iz natapiranih frizura i jednodijelnih metalik kostima – pušta disko koji se rasteže kao žvaka od synth popa do housea. U repozitoriju čuva energične i nostalgične klasike, i one koji će to tek postati. Nakon godinu dana kaljenja po praškoj glazbenoj sceni, vraća se u Zagreb na svoj debitantski set.


Nešto više o rezidenticama:

Vranana / Soundcloud
Njeno djelovanje potaknuto je potrebom za izražavanjem i eksperimentiranjem kroz glazbu te inače djeluje kroz kolektiv “Kruha i bipiema”  te sada i kroz her/etk. Privlači ju kombiniranje glazbe iz različitih razdoblja koja nose sličnu atmosferu, poput dragulja iz ranih devedesetih, melankoličnog trance-a ili techno himni. 

Doxia / Souncloud
Prije 9 godina, Doxia je zakoračila za DJ pult, a od tada ste imali prilike čuti je na brojnim eventima, festivalima kao što su House of Flamingo, TamTam, Festival Lezbična Četrt, Zagreb Pride Partycipacija, Kruzer, Kruha i Bipiema, ŽivŽarŽur, Zbeletron, Neukusno i kroz matični kolektiv Schlag koji je pružao sigurno okruženje za LGBTIQ zajednicu u Zagrebu. Također, više godina je vodila radionice za žene u sklopu Zbeletronovih DJ radionica.
Rave kulturu doživljava kao ritualno i spiritualno iskustvo gdje se pokretom povezujemo kako sa sobom tako i sa zajednicom te povezanost sa publikom u kreiranju zajedničke uzajamne atmosfere smatra neophodnom. Inspiraciju pronalazi pretežito u undergroundu techna i housa koje nose i emotivnu dimenziju no voli eksperimentirati i sa jungleom, UK bass-om i elektrom.

Her/etik platforma slavi različitosti i time osuđuje svaku vrstu diskriminacije, uključujući diskriminaciju na osnovu spolne orijentacije, rodnog identiteta ili bilo koje druge osobne karakteristike. Svi posjetitelji su dobrodošli, a nepoštivanje ovih načela neće biti tolerirano.

Više informacija o programu možete pronaći na facebook stranici događanja.


Povezano