Her Barbaric Luxury: Šejla Kamerić, Jasmina Cibic, Selma Selman

U petak 2. veljače 2024. u 19 sati galerija Trotoar u Zagrebu otvara skupnu izložbu “Her Barbaric Luxury” na kojoj izlažu umjetnice Šejla Kamerić, Jasmina Cibic i Selma Selman. Kustosica izložbe je Martina Marić Rodrigues.

Nova izložba u Trotoaru predstavlja izbor radova međunarodno aktivnih suvremenih umjetnica koje koriste umjetnost kao moćan komunikacijski instrument. Kroz filmove, fotografije, instalacije, crteže i performanse, Kamerić, Cibic i Selman istražuju osobne priče i kolektivno sjećanje, stvarajući snažne društvene stavove. Izložba “Her Barbaric Luxury” objedinjuje recentnije radove, instalacije Jasmine Cibic i Selme Selman i već povijesni rad “Bosnian Girl” Šejle Kamerić, u posebnoj varijanti kolorističkog poliptiha izdanog u suradnji s renomiranim kustosom Renéom Blockom iz Edition Block Berlin.

Iz kustoskog teksta Martine Marić Rodrigues

“U prostorima zauzimanja mjesta i osporavanja zadanih društvenih obrazaca, susreću se Šejla Kamerić, Jasmina Cibic i Selma Selman. Svojim jedinstvenim individualnim praksama i osobnim iskustvom, ove umjetnice rade na osvještavanju mehanizama isključivanja, potiskivanja i izvrtanja.

Skulpturalna instalacija od kovanog željeza koja podsjeća na transparente s prosvjeda, Her barbaric luxury (2022.) Jasmine Cibic, poigrava se slaganjem i preslagivanjem riječi koje su kritičari otisnuli protiv progresivnosti novog baleta, a u kojima se čita otpor prema puknuću kontinuiteta, kao i uvjetovanost ženskosti i gracioznosti. Nezanemariv je faktor što su unositelji tog puknuća bili kulturni došljaci s ruba (i preko) Europe, što u reakciji društva okida još jedan sloj obrambenog mehanizma: osjećaj superiornosti i nagon za očuvanjem vlastite centralne pozicije.

Jednu od snažnijih metafora neuspjelih sustava (čak i onih koji su stvoreni da pruže zaštitu), nalazimo u radu Bosnian girl Šejle Kamerić. Na izložbi se predstavlja posebna iteracija Bosnian girl (limitirano izdanje sitotiska na platnu s varijacijom u šest boja, 2007.) ostvarena u suradnji s njemačkim kustosom Renéom Blockom, nakon jedne od prvih međunarodnih izložbi koja je objedinila umjetnike i umjetnice s područja jugoistočne Europe.

Etničke i klasne okvire koje Selma Selman probija kao umjetnica romskog podrijetla, u svom radu prihvaća kao nužnost i nepopustljivost. Poput Šejle Kamerić u ranijem razdoblju, Selma Selman se pridružuje dugoj tradiciji unutar feminističke umjetnosti gdje tijelo umjetnice postaje sredstvom kritike višegeneracijske traume, no, primjetna je distinkcija: Selma traži opipljivu djelatnost i konkretni rezultat svojih akcija.

Izložba se može pogledati do 16. ožujka 2024., a najavljen je i popratni program koji će biti predstavljen naknadno.


Povezano