Grrrl power: Radionica kratkog eksperimentalnog filma za sredjoškolke/ce

Grrrl power medijska je radionica za srednjoškolce/ke koju Studio Pangolin provodi već sedmu godinu zaredom u suradnji sa srednjim školama u Gradu Zagrebu. Radionica će se održati u Studiju ILICA (Ilica 61) u četiri nedjelje (5., 12., 26. svibnja i 2. lipnja) od 15 do 19 sati, s uključenom pauzom za obrok (osiguran u sklopu radionice). Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne putem maila na kostadinovski.karla@gmail.com.

Radionicu vode umjetnici i umjetnice koji se bave audiovizualnim medijima, s dugogodišnjim iskustvom rada, kako na umjetničkim, tako i na edukacijskim projektima. Na radionici ćemo razvijati kratke audiovizualne forme – film i video. Uz kratki uvod, gledat ćemo i inspirirati se primjerima iz kratkog eksperimentalnog filma i videa s naglaskom na djela ženskih autorica, zajedno odabrati motive i razraditi ideju za snimanje. Polaznici/e će koristiti opremu za snimanje slike i zvuka i program za montažu, a nakon finalizacije filmove ćemo prijaviti na filmske festivale za srednjoškolce/ke.

Radionica Grrrl power namijenjena je svim mladima bez obzira na rod – želimo inzistirati na okruženju gdje se sve polaznike/ce tretira s poštovanjem, bez diskriminacije i s podržavanjem. Cilj nam je da polaznici/ce osjećaju pripadnost, da mogu artikulirati svoje interese i koproducirati sadržaj, želimo ih potaknuti na aktivnost, pružiti im osjećaj sigurnosti i dozvolu za neuspjeh, omogućiti im da ne moraju govoriti u javnosti ako se ne osjećaju sigurnima te obavezno stvoriti atmosferu u kojoj se poštuje njihova rodna identifikacija i seksualna orijentacija.

Voditelji/ce radionice su Vida Guzmić, Neža Knez i Karla Kostadinovski.

Program je financiran od Ministarstva kulture RH i medija i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Zagreb.

Vida Guzmić (r. 1986), 2012. magistrira (Summa cum laude) na Novim medijima (ALU Zagreb). Završila je Obrazovni program Ženskih studija i edukacijski program Kustoske platforme te WHW akademiju. Bila je rezidentica na V2_Institute for unstable media u Rotterdamu, KulturKontakt Austria u Beču, Ashkal Alwan u Beirutu i Cité internationale des arts u Parizu. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od 2009. Članica je kolektiva Zvukospjevi, a u Pangolinu radi kao suradnica na projektima, osmišljava i vodi radionice za djecu i mlade (“Grrrl power”, “Drugi film u susjedstvu”, “Spoken word”) te razvija vlastite projekte.

Neža Knez rođena je u Ljubljani 1990. Godine 2014. diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, gdje je nastavila magistarski studij pod mentorstvom profesora Jože Baršija. Za svoj je rad dobila najveće priznanje Summa Cum Laude, Europsku mobilnu nagradu (I-Portunus – Goethe Institut), Nagradu UL ALUO za izuzetne studente postignuća, nagradu za inovativni pristup grafičkoj umjetnosti, studentsku nagradu Prešeren Sveučilišta u Ljubljani i nagradu grupe OHO. Bila je primateljica dvogodišnjeg boravka za mlade umjetnike u Švicarskom kreativnom centru (2018-2020) i polaznica WHW akademije u Zagrebu (2020-2021). Sudjelovala je na samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Karla Kostadinovski (r. 1996) prvostupnica je kroatistike i češkog jezika i književnosti na FFZG-u. U kulturi je radila u PR-u, marketingu i prodaji (HNK u Zagrebu, Kultura SC, Fraktura) i na raznoraznim projektima, a trenutačno je voditeljica PR-a Centra za mirovne studije te producentica drag queer kolektiva House of Flamingo. Bila je voditeljica i glavna urednica kulturnih emisija na Radio Studentu te je osnovala kazališni podcast Foajer. Piše poeziju koju objavljuje na svojem blogu Murati od baršuna. Vodila je radionicu podcasta “Klikni s kulturom” Teatra Tirena te je od 2022. produkcijski dio “Grrrl power” radionica.


Povezano