Girls Are Weird Festival 2006.

U subotu 15.04.2006., u organizaciji Nezavisnih mladih iz Kutine, održan je četvrti po redu festival ženskih bendova i performerica -“Girls are weird”.

Ovaj neprofitni festival koji ima namjeru promijeniti uobičajeno mišljenje o ženama kao pop-ukrasima, back vokalima i vrištećim fanovima i ove je godine napunio Baraku. Oko 150 gostiju do ranih se jutarnjih sati zabavljalo uz nastupe “čudnih djevojaka” različitog glazbenog usmjerenja i scenskog izričaja (rock, electro, performance) iz Zagreba, Beograda, Knina i Kutine. Osim same promocije glazbenica i performerica ovaj događaj vežemo i uz lokalnu priču. I ove godine javnosti smo ukazali na neznatan broj ulica u Kutini koje su dobili ime po ženama. Naime, na području Grada Kutine ima ukupno 186 ulica i trgova. 79 ih je nazvano po osobama, a od tog broja ženama pripadaju samo 3.

Uputstvo za upotrebu

GAW pozornica je namjenjena prvenstveno ženama, transrodnim osobama i svima onima koji teško pronalaze siguran prostor za kreativno izražavanje i društvenu angažiranost. Momci iz grada su više nego dobrodošli, ali ih preferiramo u publici. Možda si postavljate pitanje da li zbog političke note festivala zanemarujemo kvalitetu. Osobno mi to ne bi predstavljalo veći moralni problem, ali mislim da to do sada nije bio slučaj. Ipak, najbolje prosudite sami po weird girlzima koje smo ugostili u kutinskoj Baraci: Suhi kruh i malo masti, Drvena Marija, Kavorka, Lollobrigida, Rusvay, Afion, Newt, Bitcharke na travi, Diyala, Act Woman, Flatus, Ghetto Booties, Jah Mama. Da ne ispadne baš sve bajno i krasno, istina je da nam je velik izazov iz godine u godinu pronalaziti nove izvođačice pa iskorištavam trenutak da pozovem pankerice, rokerice, reperice, kantautorice, recitatorice, performerice i kreativne žene svih rodova kojei čitate Cunterview – prijavite se već sada za GAW festival 2007.!

Kad narastem bit ću TeVe

Želja nam je da ‘Girls are weird’ postane prepoznatljivo ime za festival koji promovira žensku ulogu u alternativnoj i DIY kulturi s naglaskom na glazbu. Drago nam je što smo prepoznati kao jedina preporuka iz Hrvatske na Ladyfest Europe web stranici, ali to i nije neka premija jer u Hrvata/ica i nema sličnog glazbenog festivala. U zadnje vrijeme popularni su vicevi na temu Slovenije kao mini-države pa da zagorčam humor i dodam da u deželi postoje bar dva slična kao GAW, ali puno bolja festivala. Ohrabruje činjenica da se ove godine u Zagrebu organizira femfest, prvi hrvatski feministički festival koji je objedinio simpozijski i kulturno umjetnički program. Nedavno se uz kave, pive i slatkiše rodila ideja o tome da povežemo slične inicijative diljem bivše naše radi razmjene ideja, znanja, vještina, kontakata, iskustva, a ne treba romantičarski misliti da je podjela troškova manje plemenita razmjena;) Radimo na umrežavanju, a da bi mogle brže, više i jače, mogle bi…

Umjesto pozdrava

Shvatili ste o čemu mi, zašto i protiv koga… imate volju organizirati sličan događaj, a nemate s čim. Napišite projekt i zatražite financijsku podršku od ženskih organizacija, LBGT udruga, gradova i ostalih donatora. Mozda upali, ali ne očekujte čudo. Ako sve to propadne, organizirajte benefit koncerte, koristite jeftine prostore (squatove, klubove mladih…), vlastite resurse, okupite volontere, a za sva dodatna pitanja oko organizacije i/ili suradnje NM KT crew vam stoji na raspolaganju.


Tekst je izvorno objavljen na portalu Cunterview.net, kao najava prvog GAW festivala. Autorica teksta: Carla Ferreri.


Povezano