Festival tata u Varaždinskoj županiji

Švedska je 2019. godine zemlja partner varaždinskih Baroknih večeri i tim je povodom veleposlanstvo Švedske organiziralo niz aktivnosti za građane u Varaždinskoj županiji. Jedna od njih je Festival tata, koji je veleposlanstvo zajedno s partnerima, nevladinim udrugama Status M i Roditelji u akciji – Roda, pokrenulo 2018.

Festival tata nastavlja se na projekt Švedskog instituta i švedskog fotografa Johana Bävmana Swedish Dads koji je proveden kao izložba s dodatnim događanjima u nekoliko desetaka država diljem svijeta. Cilj projekta u svim je zemljama inspirirati očeve na aktivno uključivanje u odgoj djece. U Hrvatskoj je projekt pokrenut 2018., a do sada je izložba Tate i djeca iz Hrvatske i Švedske postavljena u Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci.

Festival tata počeo je 3. rujna 2019. digitalnom kampanjom kojom se pozivaju tate iz cijele Hrvatske, a osobito iz Varaždinske županije, da podijele na svom Facebook ili Instagram profilu svoju fotografiju s djetetom/djecom u svakodnevnim situacijama koristeći hashtag #supertata. Detaljne upute natječaja nalaze se na Facebook stranici i Instagram profilu Festivala tata.

Među prijavljenima je odabrano dvanaest fotografija, od čega šest iz Varaždina i Varaždinske županije te šest iz ostatka Hrvatske, koje su zajedno s fotografijama drugih hrvatskih i švedskih tata postavljene kao izložba krajem rujna u Gradskom muzeju Varaždin

U sklopu Festivala tata, u Varaždinu je organizirana i besplatna radionica Supertata za zainteresirane očeve u organizaciji udruge Status M. Očevi su imali priliku saznati kako ostvariti zdrav odnos s djetetom, poboljšati samopouzdanje i učinkovitost u brizi za dijete te kako uskladiti svoj profesionalni život s očinskom ulogom. Partneri iz udruge Roditelji u akciji – RODA, u sklopu projekta su pripremili brošuru o važnosti uključenog očinstva s konkretnim savjetima za tate koja je dostupna  za preuzimanje na internetskoj stranici RODA.HR, a u Varaždinu su organizirali i radionicu o pravilnom postavljanju autosjedalica.

Više informacija pronađite na službenoj stranici festivala.


Povezano