Festival MENT Ljubljana 2024.

Hvaljeni i višestruko nagrađivani showcase festival MENT Ljubljana ove će godine prvi put trajati četiri dana, od 21. do 24. veljače 2024.

Najznačajniji novitet jubilarnog izdanja je CE/MENT, dio festivala koji je posvećen elektronskoj glazbi i klupskoj sceni.

Kao i prethodnih godina, Hrvatska će biti više nego kvalitetno zastupljena, a predstavljat će je imena kao što su Analena, Babilonska, Black Dot, Mižerija, Seine, Strahinja Arbutina i ŽEN.

MENT konferencija najveća je manifestacija ovog tipa na Balkanu, što potvrđuju i ovogodišnje brojke: 120 govornika/ca, 33 panela (intervjui, okrugli stolovi, prezentacije i radionice), sedam MENToring sesija za mlade glazbene profesionalce i šest speed networking druženja. Iz programa konferencije izdvajamo razgovore s Lauren Sohikian iz berlinske PR agencije Modern Matters, i s Nikolinom Finskom, veterankom gaming industrije.

Još od svog prvog izdanja, MENT-ova vizija bila je pokazati nova imena i buduće zvijezde koje će oblikovati budućnost europske glazbene scene. Posebnost ove godine bit će pozornice čije su izvođače/ice odabrali slovenski radio Val 202, koncertni promotori Dirty Skunks, neovisna izdavačka kuća Moonlee Records i platforma Hali Gali.

Jedan od headlinera prve večeri je energični ženski cumbia kvartet Los Bitchos iz Londona. Iz drugog festivalskog dana izdvajamo hrvatski bend ŽEN, mladu slovensku autoricu Doru Tomori, belgijsku hip-hopericu angolskog podrijetla Marthu Da’ro, te berlinski sastav Lucy Kruger & The Lost Boys koji je nedavno nastupio i pred zagrebačkom publikom u sklopu festivala EuropaVox. Iz trećeg festivalskog dana preporučamo multiinstrumentalistkinju Anu Luu Caiano koja kombinira elektroničku i folk glazbu, intrigantnu slovensku loopericu Saru Korošec koja nastupa pod imenom Muzikačaka, zadarski anarho-punk bend Mižerija koji priziva jugoslavenski novi val, dok iz završne večeri izdvajamo hrvatsku DJ-icu Babilonsku (Nina Maštruko, organizatorica ZEZ festivala).

Informacije o rasporedu i ulaznicama pronađite na službenoj stranici festivala.


Povezano