Feministički foto-kružok u Galeriji Spot

Francesca Woodman, “Bez naziva”, 1978.

Galerija Spot najavljuje feministički kružok u okviru ovogodišnjeg diskurzivno-didaktičkog programa. Voditeljica kružoka je Tihana Bertek, a prvi od ukupno šest susreta održat će se u ponedjeljak, 16. svibnja u 18h.

Rad na istraživanju, izlaganju, promociji i afirmaciji ženske fotografije te autorica koje su se bavile fotografijom i kritikom, kao i edukativni rad u tom području, više je godina, u okviru različitih projekata, dio programa Ureda za fotografiju/Galerije Spot. S obzirom da su teorija i kritika u području fotografije, a posebno feministička kritika, minimalno zastupljene u nastavnim planovima humanističkih i umjetničkih studijskih programa, postoji izražena potreba za upoznavanjem publike s autoricama i tekstovima iz ovog područja, ali i za međusobnom razmjenom stavova i znanja na temu ženskog pogleda u fotografiji.

Tijekom višemjesečnog trajanja programa, u ukupno šest susreta, do deset polaznika izabranih putem javnog poziva upoznat će se s teorijskim i kritičkim tekstovima te opusima fotografkinja te raspravljati na temu odabranog materijala.

Kružok je namijenjen studentima i studenticama povijesti umjetnosti te srodnih humanističkih disciplina, mladim istraživačima i istraživačicama fotografije, kao i drugoj zainteresiranoj javnosti. Predviđeno trajanje svakog susreta je 90 minuta, a susreti su podijeljeni na teorijski i filmski dio. Filmski dio kružoka uključuje projekcije 3 dokumentarna filma posvećena ženama u fotografiji nakon čega slijedi moderirana rasprava. Teorijski dio kružoka uključuje čitanje i zajedničku diskusiju o teorijsko-kritičkim tekstovima, koji iz feminističke perspektive pristupaju temi fotografije ili umjetnosti općenito (Abigail Solomon-Godeau, Claire Raymond, Peggy Phelan, Rosalind Krauss, Elke Krasny i dr).

Broj polaznica i polaznika je ograničen. Svi zainteresirani za sudjelovanje trebaju se javiti s kratkim motivacijskim pismom (ime, prezime, dob, interesi i očekivanja od programa) na e-mail adresu Ureda za fotografiju info@officeforphotography.com, najkasnije do utorka, 10. svibnja 2022.


Povezano