Estetika potlačenih za rodno oslobođenje

Centar za kazalište potlačenih poziva na dvodnevnu radionicu estetike potlačenih u Zagrebu, mala dvorana Pogona Jedinstvo, 30. i 31.3.2019. od 10 do 17 sati (s pauzom za ručak).

Radionica je za sudionike besplatna, ali su prijave obavezne, na mail ckp.pokaz@gmail.com. Prijave se primaju do popunjenja grupe. Radionica Estetika potlačenih za rodno oslobođenje dio je projekta Magdalene koji financira zaklada Kultura Nova.

Na dvodnevnoj radionici o rodnoj jednakosti koristit ćemo metode kazališta potlačenih. Koristeći različite tehnike najvećim ćemo se dijelom koncentrirati na estetiku i forum kazalište. Kroz proces postavit ćemo zanimljiva pitanja o temi, govoriti iz osobnih iskustava i promišljati društvo i mehanizme u kojima živimo. Kako smo socijalizirani kao muškarci ili žene, koje vrijednosti, ideje i stereotipi o rodu podržavaju te uloge i kako ih koristimo u odnosu na moć. Koji su korijeni rodno utemeljenog nasilja, i kako o njima možemo “razgovarati”. Otkrivat ćemo estetske izraze i moguće ishode, promjene, poticaje kroz znatiželju, razumijevanje i suradnju. Pozivam svakog sudionika/cu da ponese mali instrument, nešto što proizvodi zvuk – ne mora biti nešto što se inače smatra muzičkim instrumentom. Odjenite nešto udobno što omogućava kretanje!

Jana Burger je članica međunarodne mreže Ma(g)dalena koja okuplja feminističke praktičarke i aktivistkinje kazališta potlačenih. Surađuje s ljubljanskim Transformatorom (http://kudtransformator.com/) i berlinskom Kuringom (www.kuringa.org). Sa skupinom Madalena iz Berlina radi na temama rodno utemeljenog nasilja i na pokretima NomeansNo i Ibeliveyou. Ovih dana pokreće u Ljubljani inicijativu za pokret Magdalena.
Ona je također certificirana trenerica nenasilne komunikacije. Nakon što je završila studij komunikologije u Ljubljani (Slovenija) i Miamiju (SAD), putuje svijetom, te radi i živi na relaciji Ljubljana – Berlin. Radi kao komunikacijska trenerica, facilitatorica, trenerica za mlade, kazališna radnica i pedagoginja, uglavnom na temama interkulturnog dijaloga i roda. Njen se rad fokusira na metodama participativne umjetnosti, posvećen prvenstveno tehnikama kazališta potlačenih. Strastvena je oko plesa i pokreta. Aktvina je članica slovenske zajednice nenasilne komunikacije, prakticirajući, dijeleći i facilitirajući prakse i grupe nenasilne komunikacije u Sloveniji.


Povezano