Dodjela LOTY nagrada i promocija Zbeletronovih kalendara

Udruga Zbeletron u petak, 21. prosinca 2018,, u Prostoru Do (Spunk) organizirala je glasanje i svečanu dodjelu nagrada LOTY. LOTY, odnosno Lez of the Year je priznanje za LezBijku godine koje udruga Zbeletron već sedmu godinu zaredom dodjeljuje osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine.

Od 2012. godine osobe iz zajednice imale su priliku glasati za više od 60 inicijativa ili pojedinki koje su svojim postignućimadjevojkama i ženama utrle pute ka lagodnijem životu u Hrvatskoj, nadahnule ih da stvaraju i ponosno žive svoje identitete. Članicama Zbeletrona čast je izadovoljstvo ovom simboličnom dodjelom nagrada ukazati na sva njihova postignuća i doprinose u stvaranju tolerantnijeg društva. 

Upravo zato su 2018. odlučile izraditi Zbeletron kalendar za 2019. godinu, na kojem možete pronaći neke od svojih favoritkinja koje su se u proteklih sedam godina našle na popisu nominiranih za LOTY nagradu. Autorica kalendarskih fotografija je Nina Đurđević.

Osim zidnog kalendara, Zbeletron je po uzoru na katoličke kalendare izradio i jednolisni kalendar, na kojemu su označeni datumi važni za LGBT+ zajednicu.

Oba kalendara mogla su se kupiti na samom događaju za simboličnu donaciju.

Proteklih godina najviše glasova pokupili/e su: 2012. godine Le Zbor, Pol’ 9 kod Sabe i ZbeLeTron, 2013. godine Žen, Karla i Milka na Prideu i Autovci, 2014. godine Marina Milković, Zemlja za nas i Vox Feminae, 2015. godine AUTovci, Nezzlezz i Libela, 2016. Espi Tomičić, Ana Brakus i Sandra Tolić te 2017. Tus Nua, Faktiv i Ana Opalić.

Za glazbene podražaje pobrinule su se Playground Hustle, DJane Ru i DJane Muzika za dobar đir, kojima je ovo ujedno bio i premijerni nastup na Zbeletronu.

Playground Hustle je duo iz Zagreba nastao početkom 2016. godine koji spaja mračnu elektroniku s eksperimentalnim repom. Producentica Ivona Eterović (Tonota) zaslužna je za instrumentalni dio, stvarajući ga kombinacijom sviranja akustične i električne gitare/basa i svih ostalih elemenata koji se nalaze ujednom glazbenom softveru. Marija Magdalena Slović (Megi) zaslužna je pak za vokalni dio, od pisanja tekstova do njihove izvedbe, bilo repanjem ili pjevanjem. Poslušajte ih ovdje.

DJane Ru đuskanje na plesnom podiju pomalo mijenja đuskanjem za DJ pultom i selektiranjem fine muzike po tvom i svom guštu, s naglaskom na electro-pop glazbene manire. Ponekad voli sve što voli mladež, i svi/sve koje se tako osjećaju. Kaže kako najviše voli zaprljati tvoje i svoje plesne cipelice. 

DJane Muzika za dobar đir je glazbena selekcija uhu i kuku ugodnih ritmova kojase prilagođava po potrebi plesnih podija, improviziranih šankova iprijateljskih druženja. Poslušajte kako zvuči dobar đir u svim prigodama.

Više informacija o Lez of the Year dodjeli nagrada možete potražiti na Facebook stranici eventa.


Povezano