Dnevnik Diane Budisavljević u Jelsi i Hvaru

Kino Mediteran Jelsa i Kino Mediteran Hvar najavljuju projekciju filma Dnevnik Diane Budisavljević, a poslije projekcije održat će se i razgovor redateljicom Danom Budisavljević.

Zbog velikog interesa, ulaznice će biti u pretprodaji od 6.8. putem interneta. Također, bit će dostupne na blagajni Kina Jelsa 10.8. i 12.8. od 20:30 do 21:30, a na dan projekcije 13.8. blagajna će biti otvorena od 20:00. U Hvaru je ulaznice moguće kupiti od 10.8. svaki dan na blagajni kina od 20:30, a na dan projekcije 14.8. blagajna će biti otvorena od 20:00. Cijena ulaznica je 25 kuna.

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.


Povezano