Destruktivna mržnja u uništavanju spomenika kulture i cijelih gradova

U ponedjeljak, 6. svibnja, s početkom u 19h održat će se sedma tribina ciklusa „Zašto se mrzimo“ u organizaciji Centra Tolerancije. Tribina će se odvijati u multimedijalnoj dvorani Oris Kuće arhitekture na adresi Kralja Držislava 3 u Zagrebu.

Uništavanje kulturne i spomeničke baštine iz mržnje predstavlja nasilno brisanje nacionalnog identiteta koji je, između ostalog, bitno sačinjen od kulturnih obilježja i pripadnosti. Žalosna i poznata činjenica je kako gotovo nigdje ne postoji „čista“ nacionalna kulturna baština što čini ovakvo ponašanje još zagonetnijim. Na ovim područjima destruktivna mržnja obilježava uništavanje baštine, posebice sakralnih spomenika te je postala dijelom kulture mržnje. Posebno se iskazala tijekom 20. i 21. stoljeća. 

Koji su razlozi i posljedice sustavnog uništavanja spomenika kulture, posebno sakralne baštine, ratnih 90-tih na području cijele Hrvatske (s naglaskom na zaleđe Zadra i Slavonije)?

Koji su pak rezultati njihove obnove? Što se događalo s vrijednim spomenicima židovske arhitekture, baštine i tradicije? Što su nam donijele obnove nakon ratnih uništavanja gradova – Vukovara, Dubrovnika, Zadra i Sarajeva?

Kakvo je stanje danas i doprinosi li postavljanje novih spomenika nastanku i širenju novog vala mržnje?

Odgovore na pitanja uz dodatnu diskusiju pružit će istaknuti stručnjaci/kinje:

Miljenko Domijan, povjesničar umjetnosti i konzervator, dugogodišnji glavni državni konzervator i ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru

dr. sc. Zlatko Karač, mag. ing. arh., profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

dr.sc. Sanja Horvatinčić, povjesničarka umjetnosti, poslijedoktorandica u Institutu za povijest umjetnosti.

Moderator tribine je Antonio Grgić, arhitekt i slobodni umjetnik iz Koprivnice koji u svojem djelovanju koristi urbani prostor kao umjetnički medij.

Više informacija o tribini možete pronaći na mrežnim stranicama Centra tolerancije.


Povezano