Dan žena u Zadru uz građanski marš

8. ožujka je Dan žena, a Zadar ga u organizaciji građanske inicijative ove godine obilježava događanjima kroz tri dana!

Dan žena nije još jedan Majčin dan ili Valentinovo, dosta je komercijalizacije i depolitizacije. Nećemo ruže i bombonjere. Ovo je dan otpora i borbe koju su žene kroz povijest vodile za svoja prava. Glasno recimo da nećemo dopustiti da nam se ta prava ponovno oduzimaju. Prošle godine svjedočili/e smo traumatičnim iskustvima žena u rodilištima, brutalnim slučajevima nasilja prema ženama zbog kojih smo i prosvjedovali/e, nejednakosti i diskriminaciji u svim društvenim aspektima.

Dođimo pokazati da ne pristajemo na takav tretman! Želimo solidarno društvo bez nasilja i diskriminacije koje će pružiti jednaka prava i mogućnosti svim svojim građankama i građanima. Stoga pozivamo sve da se pridruže na ulici te jasno i glasno pruže otpor, jer razloga imamo i previše.

Program:

SRIJEDA 6.3. Pridružite nam se u gradskoj knjižnici u 18 sati na razgovoru s Danielom Drandić iz udruge RODA o reproduktivnom nasilju u hrvatskim rodilištima. Razgovarat ćemo o inicijativi #Prekinimošutnju i prikupljenim svjedočanstvima žena iz Hrvatske kako bi još jednom skrenule pozornost na iskustva žena pri hospitaliziranom porodu.

ČETVRTAK 7.3. Na Narodnom trgu od 11 sati pogledajte performans Lare Mandli koja će izvesti svoju pjesmu „O nasilju se ne piše poezija“ kako bi ukazala da na činjenicu da se nasilje normalizira, ignorira i prešutno prihvaća, a nakon nje će aktivistkinje i aktivisti čitati svjedočanstva žena iz hrvatskih rodilišta prikupljenih kroz inicijativu #Prekinimošutnju.

PETAK 8.3. Dođite u što većem broju na građanski marš za Dan žena koji kreće u 17 sati s TIZ-a (iza zgrade Erste banke na Lipotici). Ponesite zviždaljke i transparente.. Nakon marša navratite do Knjigozemske na izložbu ilustracija i animacija kanadske feminističke umjetnice koja djeluje pod pseudonimom Ambivalently Yours. Također, u istom prostoru bit će izložba izbora knjiga književnica i teoretičarki važnih za žensku borbu, a slobodno pročitajte svima koji stih ili redak vama drage spisateljice, pjesnikinje ili teoretičarke.

Novosti pratite na Facebook eventu.


Povezano