Dan žena u Zadru uz građanski marš

8. ožujka je Dan žena, a Zadar ga je organizaciji građanske inicijative 2019. godine obilježio kroz niz događaja.

Dan žena nije još jedan Majčin dan ili Valentinovo, dosta je komercijalizacije i depolitizacije. Nećemo ruže i bombonjere. Ovo je dan otpora i borbe koju su žene kroz povijest vodile za svoja prava. Glasno recimo da nećemo dopustiti da nam se ta prava ponovno oduzimaju. Prošle godine svjedočili/e smo traumatičnim iskustvima žena u rodilištima, brutalnim slučajevima nasilja prema ženama zbog kojih smo i prosvjedovali/e, nejednakosti i diskriminaciji u svim društvenim aspektima.

Dođimo pokazati da ne pristajemo na takav tretman! Želimo solidarno društvo bez nasilja i diskriminacije koje će pružiti jednaka prava i mogućnosti svim svojim građankama i građanima. Stoga pozivamo sve da se pridruže na ulici te jasno i glasno pruže otpor, jer razloga imamo i previše.

Iz najave.

Program:

SRIJEDA 6.3. Razgovor u gradskoj knjižnici s Danielom Drandić iz udruge RODA o reproduktivnom nasilju u hrvatskim rodilištima. Razgovaralo se o o inicijativi #Prekinimošutnju i prikupljenim svjedočanstvima žena iz Hrvatske kako bi još jednom skrenule pozornost na iskustva žena pri hospitaliziranom porodu.

ČETVRTAK 7.3. Performans Lare Mandli koja je izvela svoju pjesmu „O nasilju se ne piše poezija“ kako bi ukazala na činjenicu da se nasilje normalizira, ignorira i prešutno prihvaća. Nakon nje su aktivistkinje i aktivisti čitati svjedočanstva žena iz hrvatskih rodilišta prikupljenih kroz inicijativu #Prekinimošutnju.

PETAK 8.3. Građanski marš za Dan žena. Nakon marša u Knjigozemskoj je organizirana izložba ilustracija i animacija kanadske feminističke umjetnice koja djeluje pod pseudonimom Ambivalently Yours. Također, u istom prostoru postavljena je izložba izbora knjiga književnica i teoretičarki važnih za žensku borbu.

Novosti pratite na Facebook eventu.


Povezano