Čitajmo slikovnice duginih boja

U subotu, 6. travnja, s početkom u 11 sati, Knjižnici S. S. Kranjčevića (Peščenica) i 9. travnja, u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, udruga Domino održava čitanje dviju slikovnica za najmlađe – Rano ujutro (Pronto por la mañana) i Ovo nije vrijeme za igru (No es hora de jugar) autora Lawrencea Schimela –  koje se bave temom istospolnih obitelji.

U Knjižnici S. S. Kranjčevića održava se druženje roditelja i djece u sklopu programa Priprema, pozor… kazalište! Slikovnice o duginim obiteljima tim će povodom djeci čitati glumac Asim Ugljen.

U  Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će razgovor na temu Za koga su LGBTQ slikovnice  s ciljem senzibilizacije javnosti za drugačije teme u književnosti, pogotovo u književnosti za malene čitatelje i njihove roditelje te o važnosti upoznavanja djece od malih nogu sa svim tipovima obitelji i životnih zajednica, ne samo djece duginih obitelji, već i njihovih prijatelja i vršnjaka iz vrtića, parkića i slično, a posljedično roditelja i odgajatelja.

Na razgovoru će sudjelovati Anda Bukvić (prevoditeljica i kritičarka), Branka Mrzić Jagatić(RODA), Petra Dolanjski (Knjižnica S. S. Kranjčevića), Lara Hölbling Matković (urednica edicije Mali medvjed, ArTresor) i Ivo Šegota (autor slikovnice Moja dugina obitelj).

Originalno izdanje slikovnica Rano ujutro i Nije vrijeme za igru je na španjolskom jeziku, a za hrvatski prijevod zaslužna je Nikolina Židek, dok ilustracije i ručno rađenu tipografiju potpisuje nagrađivana latvijska autorica Elina Braslina. 

Lawrence Schimel svojim je minimalističkim, gotovo konceptualnim, slikovnicama za najmlađe osvojio brojnu publiku diljem svijeta. Slikovnice predstavljaju simpatične crtice iz života djece i njihovih kućnih ljubimaca unutar istospolnih obiteljskih zajednica. Likovi slikovnica, na suptilan način, predstavljaju obiteljske zajednice čiji narativna jednostavnost odražava njihovu svakodnevicu. Vrhunsko umijeće autora slikovnica počiva na jednostavnosti, nepretencioznosti i trenutnoj identifikaciji s likovima, kvalitetama koje slikovnice Rano ujutro i Ovo nije vrijeme za igru, u kombinaciji s vrhunskim razigranim ilustracijama Eline Brasline, čine idealnim štivima za najmlađe, ali i one nešto starije.Povezano