Ciklus filmova Barbare Hammer + predavanje Elene Gorfinkel

Jedna od najvažnijih avangardnih filmašica druge polovice 20. stoljeća Barbara Hammer (1939.-2019.) tijekom 50 godina stvaranja snimila je više od 80 filmova i video-radova koji obrađuju lezbijsku ljubav i žensku seksualnost, radikalnu feminističku politiku i marginaliziranu povijest LGBT osoba i zajednice.

U sklopu programa Film XX Kulturno informativni centar (KIC) prikazuje izbor Hammerinih eksperimentalnih filmova, esejističkih dokumentaraca i video-radova koji čine nevidljiva tijela i povijesti vidljivima uz gostovanje i predavanje Elene Gorfinkel, filmologinje i profesorice na King’s Collegeu u Londonu. U predavanju Gorfinkel će se osvrnuti i na nedavnu listu najboljih filmova svih vremena koju je objavio časopis Sight&Sound i kontroverze koje je izazvala kroz prizmu svojeg teksta “Against Lists” (2019.) u kojem propituje važnost filmskih lista i potencijalnu radikalizaciju filmskog kanona.

RASPORED PROJEKCIJA I PREDAVANJA

Petak 24.2.

19:00 Kratki filmovi Barbare Hammer (79′)

Q&A: Elena Gorfinkel, Dina Pokrajac

Subota 25.2.

18:00 Predavanje Elene Gorfinkel – Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije

Predavanje će reflektirati generativne lekcije koje izviru iz bogatog filmskog nasljeđa i dugogodišnje filmske prakse Barbare Hammer iscrtavajući njezine filmske konceptualizacije vremena i erosa, tijela i povijesti. Njezin filmski korpus inzistira na intrinzičnom povezivanju otjelovljenog iskustva i potisnutih života. Unikatna lezbijska i feministička eksperimentatorica Hammer koristi neutaživo oko i haptički pogled kako bi dala obličje raznolikim tjelesnim i inim iskustvima seksualnosti, rodnog identiteta, starenja, bolesti, solidarnosti i kolektiviteta te učinila vidljivim povijesne arhive marginaliziranih života uz fokus na žene, nebinarne osobe, queer umjetnike i umjetnice. „Savijajući“ vrijeme i ukrotivši njegov taktilni i materijalistički potencijal Hammer je preoblikovala filmski medij prema nagnućima svoje neiscrpne mašte i iskričavog karaktera. Elena Gorfinkel je filmologinja i filmska kritičarka te viša predavačica na King’s Collegeu u Londonu. Primarno se bavi nezavisnim, eksperimentalnim i erotskim filmom te ženskom filmskom praksom. Autorica je knjige ‘Lewd Looks: American Sexploitation Cinema in the 1960s’ (Minnesota, 2017) i suurednica knjiga ‘Taking Place: Location & the Moving Image’ (Minnesota, 2011) i ‘Global Cinema Networks’ (Rutgers, 2019). Trenutačno dovršava dvije knjige: jednu o ‘Wandi’ Barbare Loden i drugu u kojoj u suautorstvu s Johnom Davidom razrađuje pomalo ekscentričnu teoriju filmskih rekvizita. Dobitnica je stipendije Fundacije Andy Warhol za umjetnike i pisce za književni projekt o „filmu iscrpljenosti.“ Filmske kritike i eseje objavljuje u Criterionu, časopisu Sight&Sound, Artforumu i drugim publikacijama.

19:00 Nitrate Kisses, 67′

Nedjelja 26.2.

19:00 Sync Touch (10′) &Lover/Other (55′)

uvod: Elena Gorfinkel, Dina Pokrajac

Svi filmovi imaju hrvatske titlove.


Povezano