Barbara Matejčić i Ana Opalić: Kad odrastem, bit ću bogatašica

Audio-vizualna izložba Kad odrastem bit ću bogatašica otvara se za javnost 6. travnja u HULU, Split, u Salonu Galić, i dostupna je za gledanje do 23. travnja 2021.

Izložba obuhvaća izbor fotografija Ane Opalić koje bilježe unutrašnjost romskih kuća i svjedoče o stambenim uvjetima romske djece. Fotografije su popraćene audio zapisima novinarke Barbare Matejčić i razgovorima s djecom iz romskih naselja koja govore o svojim željama, ciljevima, školskom iskustvu. Termin izložbe u Splitu poklapa se i sa Svjetskim danom Roma, koji se obilježava 8. travnja.

Nastavnici u većinskim romskim školama znaju se žaliti da djeca ne ispunjavaju svoje obaveze, da dolaze u školu bez bilježnica, bez riješenih zadaća. Kada bi posjetili domove svojih učenika, možda bi shvatili zašto je tome tako. U nizu strukturalnih datosti koje utječu na obrazovanje romske djece ključno je siromaštvo, a posljedično i stanovanje na koje se ono neizostavno reflektira. Audio-vizualnom izložbom Kad odrastem, bit ću bogatašica zaustavljamo se u prostorima u kojima djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Kako bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje, koje su iste kao i želje bilo koje druge djece, potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih u tome neće uspjeti. Nejednakost u kojoj odrastaju nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove.” (Barbara Matejčić)


Povezano