Arijana Lekić-Fridrih: Od5Do95 – projekcija i predavanje

Arijana Lekić-Fridrih predstavit će projekt Od5Do95 u sklopu WHW-ovog programa “Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti” u Showroomu Galerije Nova u utorak, 09.06.2020. u 19:00.

“Od5Do95” je multimedijalni umjetnički projekt Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan koji prenosi priče i iskustva žena. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina. Predavanje Arijane Lekić-Fridrih započet će projekcijom odabranih intervjua iz arhive projekta koji tematiziraju pitanja skrbi i problematiku neplaćenog ženskog rada.

U posttranzicijskom društvu kao što je hrvatsko, žene su kako bi poboljšale obiteljski standard primorane raditi iako su potplaćene i ne primaju jednaku plaću za isti posao kao njihovi muški kolege, ali to ih ne oslobađa tzv. ženskih obaveza kojima je zajednički nazivnik briga – briga za supruga, za djecu, za roditelje, za kućanstvo. Time su profesionalni uspjeh i osobni rast ženama ograničeni u startu i dovedene su do izbora- odabrati karijeru ili obitelj. Prisiljene obrascem ponašanja koji im često nameće Crkva i Država ili je inherentno naslijeđen žene biraju obitelj i obavljaju slabo plaćene poslove koji uključuju brigu o drugima. U ovoj ekonomiji, to znači izabrati obitelj, ići tradicionalnim putem, suspregnuti svoje želje i svoje potrebe i podrediti se drugima.

Važno je naglasiti da metodološki, žene čiji su intervjui dio ovog projekta ne predstavljaju reprezentativni uzorak. Jednako tako i proces montaže nema autorski rukopis kao što bi imao u filmskom jeziku jer se odbija staviti u poziciju arbitra koji odlučuje o tome što je važno ili nije, zanimljivo ili nije kod svake priče. Odluka je autorica od samog početka bila da snime svaku ženu koja se javi kao i da sam razgovor bude, iako strukturiran, toliko otvoren da svaka sugovornica može odvesti razgovor u smjeru u kojem želi. Osim samih priča projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput foto galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica. Svi su sadržaji dostupni na web stranici www.od5do95.com te na pripadajućem YouTube kanalu, a od 2019. godine projekt poprima i izložbenu formu s idejom da se postojeći virtualni muzej hrvatske ženske povijesti preseli u realan prostor.

Broj publike u Showroomu je ograničen, prijave na: ana.kovacic.whw@gmail.com


Povezano