Antikapitalistički seminar

Foto: Rasande Tyskar / Flickr

Antikapitalistički seminar u organizaciji portala Slobodni Filozofski i Subversive Festivala ove godine će se održati od 18. do 20. te od 26. do 28. svibnja. Seminar teži otvoriti i razgranati prostor svim zainteresiranima za upoznavanje s temeljima marksističkih teorija i emancipatornih praksi te promišljanje mogućih modela političkog organiziranja.

Vraćanje marksizma u središte diskusija prema organiziranju ugnjetavanih i eksploatiranih skupina aranžira fragmentirana iskustava svakodnevice u razumijevanje mnogostrukih načina na koje se kapital okorištava našim tijelima i radom u koji su upregnuta. Smještanjem tih diskusija u kritičko-pedagoški kontekst antikapitalističke se težnje artikuliraju iznova kao jedino što mogu i što nužno trebaju biti: kolektivni projekt u kojem će se prelomiti pogledi iz različitih pozicija, strukturiranih klasnom eksploatacijom te rodom, rasom, etnicitetom i drugim kapitalističkim režimima opresije.

Teme seminara: civilno društvo i sindikati; neoliberalna država; kritika političke ekonomije; socijalna reprodukcija i kapital; ideologija i fetišizam robe; kulturne politike u neoliberalizmu; kvir teorija i feminizam; historizacija seksualnog rada; transrodnost i transfobija.

Seminar će se održavati u poslijepodnevnim i večernjim satima u Srpskom privrednom društvu „Privrednik“ kroz susrete u trajanju od sat i pol vremena. Program je podijeljen u dva bloka po četiri predavanja uz jednu radionicu i tri otvorene rasprave u kojima će biti prilike da se kroz razgovor s koordinatorima_cama i predavačima_cama dodatno adresiraju pojedini koncepti i problemska mjesta.

Zbog dinamike rada, broj polaznika_ca je ograničen. Prijave šaljite na slobodnifilozofski@gmail.com do 17. svibnja. Molimo vas da ukratko navedete na kakve ste se načine dosad politički educirali (mediji, kultura, obrazovni programi, aktivizam) i za kakav će vam budući aktivistički ili politički angažman biti korisno sudjelovanje na seminaru. Također, molimo vas da priložite jedno kraće pitanje vezano uz neke od navedenih tema, koje biste željeli problematizirati tijekom seminara.

Predavanja drže: Nina Čolović, Stipe Ćurković, Karolina Hrga, Lidija Krienzer Radojević, Mario Kikaš, Vir Lev, Maja Solar, Mislav Žitko.

Seminarsku brošuru s opisima predavanja i literaturom možete skinuti ovdje.


Povezano