Ana Marija Marinov: Arhiviranje za zaborav

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju vas na otvorenje izložbe u sklopu nove programske linije Young SPOTs posvećene mladim autorima i autoricama. Otvorenje izložbe Arhiviranje za zaborav umjetnice Ane Marije Marinov održat će se u ponedjeljak, 3.6. s početkom u 19:00 sati, a prilikom otvorenja zakazano je vodstvo i razgovor s autoricom.

“U želji da očuvamo sjećanje na pojedine trenutke, neprestano pribjegavamo činu fotografiranja fragmenata svakodnevice. Tako medij fotografije postaje alat za dokumentiranje naših osobnih priča pretočenih u vizualne narative, satkane od sjećanja na proživljena iskustva. Nekoliko godina prije nego što je nastala fotografska serija Arhiviranje za zaborav, umjetnica Ana Marija Marinov učestalo je snimala svog tadašnjeg partnera kako bi zamrznula trenutke intimnog odnosa. Nakon raskida veze, sigurna pozicija autorice, skrivene iza kamere, postala je izrazito ranjiva okretanjem objektiva prema samoj sebi, čime je neizbježno postala subjekt fotografija izložen propitivanju (ne)poznatih promatrača njezinih autoportreta.

Uronjena u stvarnost (post)pandemijskog razdoblja, umjetnica započinje fotografski projekt, a svakodnevni čin fotografiranja njezin je način održavanja mentalne higijene. Premda su prvi autoportreti slijedili unaprijed zadani koncept, s vremenom je, kako sama ističe, “estetika gubila značaj, a ja sam se prepuštala groznici arhiviranja”. Tako je u godini dana nastalo ukupno 260 autoportreta snimljenih u boji na 35 milimetarskom filmu, a umjetnica je, vodeći se logikom obrnutom od dokumentiranja stvarnosti, stvorila bogatu fotografsku arhivu koje se, paradoksalno, ne želi sjećati.

Izložba “Arhiviranje za zaborav” odiše hrabrošću autorice koja se, činom izlaganja nagih autoportreta u javnom prostoru galerije, doslovno i metaforički ogolila pred svima. Promatrajući vlastito tijelo kao spremište nesvjesnih sjećanja, Ana Marija Marinov snima autoportrete kako bi uspostavila dijalog – sama sa sobom. Različiti tonaliteti fotografija označavaju pojedine faze njihova nastanka unutar zadanog vremenskog intervala, a zabilježene tjelesne promjene ocrtavaju složene psihičke procese uslijed (pre)življenih traumatskih iskustava. Tako nastaje vizualni narativ određen fizičkim, ali i emocionalnim prostorom autorice, koja razmatra odnos svoje majke prema gubitku prilike za majčinstvo u istoj dobi kada ona sama donosi svjesnu odluku o prekidu trudnoće. Osim odabira autoričinih autoportreta, postav izložbe čini fotografska knjiga koja omogućuje prisnije povezivanje s mislima i osjećajima umjetnice. Povratak privatnoj arhivi nastaloj u izazovnom poglavlju života ujedno označava oslobađanje kompleksnih sjećanja umjetnice kako bi se oslobodio nevidljivi prostor za nove ideje i iskustva.” (tekst: Tena Starčević)

Ana Marija Marinov (Šibenik, 1992.) završila je preddiplomski studij novinarstva te diplomski studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nakon toga odlazi u Berlin na temelju stipendije za studij eksperimentalnog filma na MetFilm School, koji završava 2018. godine. Tamo prvi puta izlaže na grupnoj izložbi Exist u galeriji Mainoeuvre. U Hrvatsku se vraća 2020. godine, započevši rad na dokumentarnom filmu, uz koji održava radionice filma za mlade i bavi se videom. Od 2022. nadalje educira se u području somatskog bodyworka zbog čega ponovno živi na relaciji između Hrvatske i Berlina.

Izložba ostaje otvorena do 12.6.2024.

Radno vrijeme Galerije Spot: pon-pet 16h – 20h


Povezano