Ana Kuzmanić: “Divlji rast”

Izložba “Divlji rast” koju organizira [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture temelji se na istraživanju zapuštenih trešnjevačkih zemljišta, parcela u pauzi između rušenja i izgradnje, na kojima je umjetnica Ana Kuzmanić pronašla preko 100 različitih vrsta samoniklog bilja. Dio njih spada u kategoriju takozvanih autohtonih vrsta, no većina ih se smatra invazivnim ili stranim.

U 18 kolaža koje predstavlja na izložbi, umjetnica koristi herbarijske prikaze biljaka koje su rasle na parceli nekadašnje svilane u Adžijinoj ulici, kao i dokumentarne fotografije koje je snimila na istoj lokaciji netom nakon rušenja ostataka tvornice, te ih preklapa s izabranim artefaktima iz virtualnog fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka. Riječ je arhivu koji nastaje prilozima stanovnika kvarta i bilježi povijesti njegove izgradnje i modernizacije, ali i socijalizacije i svakodnevnog života. 

Ana Kuzmanić (1980, Split) je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a poslijediplomski studij završila na Edinburgh College of Art Sveučilišta u Edinburghu. Jedna je od osnivačica i članica međunarodnog kolektiva Eastern Surf, te je od 2009. asistentica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije na Sveučilištu u Splitu. U radu problematizira ljudsku svakodnevnicu, bavi se pitanjima kolektiviteta, zajedništva, mogućnostima udruženog rada, pedagogijom i edukacijom mladih. Za svoj rad primila je više nagrada i priznanja, kao što su Nagrada Radoslav Putar za 2018. godinu i Visual Art Award Gradskog vijeća grada Edinburgha 2012. godine.

Radno vrijeme: uto-pet 16-20h, sub-ned 11-15h


Povezano