Ana Kovačić: “Praksa”

” Posljednjih godinu dana eksperimentiram s izgradnjom i održavanjem osobnog blagostanja. Za razliku od svojih prijašnjih eksperimenata kod kojih su mi bili bitni rezultati, ovoga puta cilj mi je bio istražiti metode koje ću kasnije primijeniti u svakodnevnom životu. Kao glavna metoda iskristalizirala se praksa, sastavljena od malenih životnih promjena koje se tokom vremena zbrajaju i postaju potporanj novonastalom blagostanju. Kao nuspojava blagostanja neočekivano se pojavilo prototipiranje kao način života. Prototip je za mene funkcionalna skica prepuna potencijala, grešaka i nepredvidivih uspjeha. Prototipski pristup životu zahtijeva optimizam, improvizaciju i izgradnju prijateljstva s greškama. Greški se tako oduzima destruktivna moć i ona postaje samo još jedna stepenica u napredovanju prema nekom novom, mekšem obliku funkcioniranja.” (iz teksta umjetnice)

Izloženi radovi su skice/prototipi trenutaka, događaja i spoznaja. Obuhvaćaju objekte, mobile i kolaže od šperploče koji balansiraju na granici između uporabnih predmeta i skulpture. Šperploču kao materijal povezujem s radom u nastajanju pa se tako njen karakter odlično združio s motivima eksperimenta i prototipa.

Izložba je prodajnog karaktera, a bit će moguće kupiti i nekoliko vrsta uporabnih predmeta koji se svojom svakodnevnom funkcijom uklapaju u temu blagostanja kao rezultata uvođenja rutinske prakse.

Ana Kovačić je ilustratorica i dizajnerica, a diplomirala je na zagrebačkom Studiju dizajna. Radi na raznolikim projektima u području nezavisne kulture i obrazovanja, ali i komercijalnim projektima za privatne naručitelje. Njezine ilustracije objavljene su u dječjem časopisu Brickzine i tiskanom i online izdanju zbirke stripa Komikaze. Ilustrirala je knjige Kućni duhovi i Jedan dan u životu foke Marisol autorice Dubravke Ugrešić i zbirku pjesama za djecu Olje Savičević Ivančević Zaljubljena u čitav svijet. Kao ilustratorica radi na projektu vizualnog identiteta Goranovog proljeća, a ilustrirala je i seriju portreta značajnih žena za društvenu igru Strašne žene koja promiče postignuća iznimnih žena na raznim poljima ljudskog djelovanja. 2022. godine izlaže papirnate mobile bazirane na svojim ilustracijama na samostalnoj izložbi F+R+I+E+N+D+S u baru Botaničar, a ilustracije velikog formata bile su glavni dio samostalne izložbe
Njezin panteon u sklopu festivala Vox Feminae 2018. godine. Sudjelovala je i na grupnoj izložbi Novo nasljeđe 2021. i festivalu ilustracije 36 mountains 2016. godine.


Povezano