Agata Lučić: “Ogledalo bez mana”

Otvorenje izložbe autorice Agate Lučić  pod nazivom “Ogledalo bez mana” održat će se u galeriji Šira, u četvrtak, 22. listopada 2020. u 19h.

“Rijetke su žene koje filmske glumice ili modele iz časopisa elegantnih dugih nogu, bujne kose i glatkih besprijekornih lica poistovjećuju s prizorom koji vide u ogledalu. Ni mlada umjetnica Agata Lučić nije jedna od njih, ali njeni radovi nastaju upravo kao reakcija i kritika na medijsku zasićenost idealnih prikaza ženskog tijela i posvemašnji utjecaj paralelnog, umjetnog svijeta na onaj življeni.

U knjizi ilustracija i seriji grafika u tehnici sitotiska autorica predstavlja svakodnevne tekstualne i vizualne bilješke, zapravo kreativne i humoristične asocijacije na sajam taštine omogućen suvremenom industrijom ljepote i virtualnim socijalnim platformama. Svakodnevno, gotovo opsesivno bilježenje vlastitog izgleda u mediju fotografije koje prakticira većina korisnika društvenih mreža, umjetnica zamjenjuje skiciranjem, bilježenjem ekspresija lica kroz različita raspoloženja i situacije.

Crteži nastaju u formatu koji podsjeća na Instagram, ali kao potpuna suprotnost obrađenim fotografijama idealiziranih života mladih influencera. Sliku o sebi čini skup vlastitih iskustava, kulturno okruženje i razina povodljivosti prema ponuđenim vizijama tijela koje često stoje u službi iskrivljene stvarnosti i negacije prirodne ljepote.

Radovima poput grafike Ja, kaktus ili naslovnicom fiktivnog časopisa Naturelle, autorica jasnim, direktnim i simplificiranim pristupom odabranoj temi dopire do promatrača na nježan i humorističan način. Upotrebom ekspresivnih, živih boja u radovima u kojima su glavne zvijezde žene s bubuljicama, malim grudima i dlakavim nogama, umjetnica odvlači publiku daleko od srama, skrivanja i nelagode povezane s nepoželjnim aspektima ženske tjelesnosti. Šarolikim prikazima ljepšeg spola Agata Lučić razigrano preispituje, ismijava i negira suvremene ideale ljepote postavljajući pritom nevidljivu membranu prema vanjskim projekcijama poželjnog ženskog tijela.” (iz predgovora Sare Mikelić)

Izložbu možete pogledati: pon-pet: 9-14h i 18-20h; sub: 11-16h.


Povezano