9. Okolišni filmski festival

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas na 9. E?! – Okolišni filmski festival koji će se održati od 21. do 23. travnja 2022. godine u Kinu Kinoteka, KIC-u i Zelenoj akciji.

Zaštita okoliša sveobuhvatna je tema i prošlih smo joj godina pristupali iz brojnih aspekata, a ove godine odlučili smo se fokusirati i predstaviti filmski program s jednim zajedničkim nazivnikom – klimatskom krizom i društvenim pokretima. Kroz 12 filmskih naslova, od dokumentarnih do eksperimentalnih, upoznat ćemo se s različitim aspektima ovog problema s kojim se kao civilizacija suočavamo.

Festival započinje hrvatskim eksperimentalnim filmom “Nulti krajolik”, koji će nas u maniri opservacijskog filma prenijeti u specifični kontekst malog mjesta na Jadranu okruženog masivnom industrijom.

Uz poznati francuski film “Jednom kad znaš”, na poetičan i intiman način istraživat ćemo dubine globalne krize i naše osobne reakcije na nju.

Filmovi “Greta” i “Buntovnik” upoznat će nas s inicijatorima dvaju globalnih pokreta za klimatsku pravdu koji su mobilizirali milijune ljudi diljem svijeta, Fridays for Future i Extinction Rebellion.

U filmu “Energija smo mi” inspirirat će nas nepokolebljivo srčane zajednice koje su postale energetske zadruge i sada ploče put energetske tranzicije, proizvodeći vlastitu energiju od obnovljivih izvora.

Film “Ostanite sigurni, progovorite javno!” približit će nam aktivističke priče iz naše regije i s čime braniteljice i branitelji okoliša susreću u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Za kraj, “Mit o recikliranju” osvijestit će nam stvarne dosege prakse recikliranja, a hrvatski eksperimentalni film “Horizont” zatvorit će festival, objedinjujući sve prethodno spomenute klimatske i okolišne teme u jednu impresivnu kontemplaciju naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan. Detaljan program po danima i sadržaj filmova pronađite na službenoj stranici festivala: https://okolisnifestival.zelena-akcija.hr/


Povezano