7. međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija

U utorak, 23. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će se 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija u čijem su fokusu umjetnički izričaji koji strojevima i tehnološkim inovacijama pristupaju na subverzivan i kritički način. 

Velika grupna izložba konceptualno naslovljena Stroj ne donosi promjene praćena diskurzivnim programom, radionicama i zvučnim performansima predstavit će radove dvadeset i troje umjetnik/ca i kolektiva među kojima su neka od najzvučnijih imena međunarodne device art scene te predstavnici inovativnog suvremenog zvuka i performansa. Udruga KONTEJNER, organizator projekta, predstavlja i pet vlastitih novih produkcija i radova hrvatskih umjetnika i umjetnica: Ane Sladetić, Alexa Brajkovića, Branimira Štivića,Kate Mijatović i Soll-a. Ukupan broj predstavnika domaće device art i zvučne scene na ovogodišnjoj manifestaciji zaokružit će zajedničko izlaganje umjetnika i elektorakustičara Miodraga Gladovića i Anthee Caddy te radovi mladog autora Dominika Gadže.

Stroj ne donosi promjene ovogodišnji je koncept festivala koji nas poziva na ponovo promišljanje našeg sve prisnijeg odnosa s tehnologijom u vremenu konstantne nepredvidljivosti i silovitih promjena. Vrištanje ispred ogledala postaje interakcija s umjetničkim radom (uz bonus ispucavanja negativne energije), a šetnja Novim Zagrebom ekspedicija u more elektromagnetskih zvukova koji svojim intenzitetom jednako fasciniraju koliko i zastrašuju. Mašine za snove, balerine iz budućnosti, svemirski brkovi i robotski kipar-ekolog, sve na Device_art igralištu koje će nas i ovaj put nasmijati, šarmirati i revoltirati.

Ovogodišnji je festival nastao u suradnji s grupom kustosa iz ZKM | Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea i zamišljen je kao dijalog između njemačke i hrvatske “device art” scene. To je u skladu s dugom tradicijom projekta koji je ranijih godina u Zagrebu predstavio japansku, kanadsku, kalifornijsku, češku i slovensku scenu, uz prethodno veliko festivalsko izdanje posvećeno globalnim tehno-umjetničkim tendencijama. Kao jedan od vodećih međunarodnih festivala koji od 2004. godine tematizira tehnologiju u suvremenoj umjetnosti, Device_art i u svom novom izdanju nastavlja pomicati granice umjetničkih medija kroz radove i koncepte koji na ironičan i provokativan način propituju potencijale, ograničenja i utjecaje tehnologije na društvenu svakodnevnicu.

Program festivala pronađite na službenoj stranici.

Radno vrijeme izložbe: uto – pet 11:00 – 19:00 / sub – ned 11:00 – 18:00

Cijena ulaznice za izložbu: 30,00 kn

Za diskurzivni program 24.11.2021. ulaz je besplatan!


Povezano