41. Splitski salon: Ne posve izgubljeni jedni za druge

41. Splitski salon koji kustoski potpisuje Ivana Meštrov u suradnji s Anom Janevski afirmira vizualne radove, vizualna i društvena istraživanja pozvanih umjetnica, kolektiva i suradničkih organizacija koja promiču kompleksnosti feminističkih genealogija, potiču na produktivne dijaloge među generacijama kao načine izgradnje pravednijih povijesti, imaginiraju uključivije i zelenije sadašnjosti, lokalno, ali i mnogo šire.

Sudjeluju: Zrinka Šimičić Mihanović i Marina Bauer, Didier Douet / Karla Crnković i WWF Adria/Vida Guzmić/ Nicole Hewitt Ivan Slipčević/ Tatjana Dunja Ivanišević/Jelena Maksimović/Maja Marković i Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja/Nadija Mustapić/ Karlo Papišta Duška Boban Martin Baće Goran Škofić/ Matea Šabić Sabljić/ Alieta Monas Plejić/Renata Poljak/ Sonja Pregrad i Tin Dožić, Andro Giunio/ Lala Raščić/ Neli Ružić/Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja i Stella Leboš, Luana Lojić.

Otvorenje će se održati u petak, 19. studenoga 2021. u 19 sati u Multimedijalnom kulturnom centru Split, gdje će biti predstavljena instalacija “Dobra voda” trojca Marine Bauer, kiparice, Didiera Doueta, umjetnika zvuka, i Zrinke Šimičić, plesačice, koreografkinje i autorice koncepta.

Izložbeno-izvedbeni program se nastavlja u subotu 20.11. u Salonu Galić projekcijom eksperimentalnog filma “Žemsko” Tatjane Dunje Ivanišević. Bit će predstavljen i segment umjetničkog istraživanja “Retropolis: Naše zdravlje je u našim rukama”, koje su provele umjetnice Stella Leboš, Luana Lojić i Maja Marković te kulturna i urbana antropologinja Sonja Leboš. U Galiću će biti izložena i instalacija Neli Ružić “Ana”, koja je nastala u sklopu projekta posvećenog radnicama nekadašnje tvornice Dalmatinka, kao i zvučni zapis “Naše su ruke manje”, nastao u sklopu projekta “Fish Forward” udruge za zaštitu prirode WWF Adria (Karla Crnčević).

U KBC-u Split u ponedjeljak 22.11. otvorit će se ‘galerija u nastajanju’ koja će nositi ime žene koja je 1951. projektirala bolnicu na Firulama – arhitektica Zoje Dumengjić.

U Hrvatskom pomorskom muzeju u utorak 23.11. dvije autorice, Nadija Mustapić i Matea Šabić Sabljić, izvest će intervencije feminističkog predznaka u stalnom postavu muzeja.

Tijekom Salona odvijat će se i popratni, diskurzivni program, a sve novosti pratite na službenoj stranici i Facebook stranici HULU Split.


Povezano