37. Salon mladih: Pao sat u bunar

Salon mladih, bijenalna i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika_ica do 35 godina mladosti, ove godine predstavlja svoje 37. izdanje koje se otvara u četvrtak, 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU.

Salon mladih se u svakom svom izdanju održava na velikom broju gradskih lokacija. Centralna izložba, ove godine u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića i tematski određena i naslovljena Pao sat u bunar, zauzet će sve izložbene prostore Doma HDLU u kojima će se predstaviti trideset mladih umjetnika_ica, a stalne izložbe poput Situacije (22.5. – 16.6.) kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki s također tridesetak mladih umjetnika_ica te izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb Venientes (17.5. – 29.5.) otvorit će se u brojnim gradskim prostorima poput Arheološkog muzeja, Galerije AMZ, Art&CeRZ i Putolovca, među ostalima. 

Novost ovogodišnjeg Salona mladih jest dodatno programsko i prostorno širenje manifestacije gradom putem projekta Takeover, ostvarenog u okviru EU mreže CreArt, gotovo pa malog festivala suvremene umjetnosti u okviru kojeg će pet odabranih mladih umjetnika_ica svojim radovima i akcijama “zauzeti” prostore istaknutih tvrtki iz područja kulturnih i kreativnih industrija. Takeover kustoski provodi kolektiv Kućća s članovima_icama Juricom Mlinarcem, Klarom Petrović i Lujom Šimunović.

37. salon mladih trajat će do 16. lipnja ove godine, a dobitnici_ice nagrada za najistaknutija ostvarenja ovogodišnje manifestacije proglasit će se 11. lipnja.

Centralna izložba 37. salona mladih: Pao sat u bunar | Dom HDLU | 25.4. – 16.6.

Bijenalni karakter manifestacije te fokus na praksama umjetnika_ica do 35 godina mladosti, Salon mladih je ustoličilo u izvanredan događaj domaće umjetničke scene, svojevrsnu platformu za prezentaciju i razvoj novih umjetničkih kretanja i imena koja su u ovom trenutku budućnost umjetničke scene u Hrvatskoj. Cilj Salona mladih je da putem svojih izložbenih, izvedbenih te međunarodnih popratnih programa pomogne mladim likovnim i vizualnim umjetnicima_cama u razvoju njihove umjetničke prakse, kao i karijere te da javnosti predstavi nova umjetnička kretanja suvremene scene vizualnih umjetnosti. Tematski određena centralna izložba 37. salona mladih naslovljena Pao sat u bunar kustosa Lovre Japundžića s radovima 30 izabranih i pozvanih umjetnika_ica, otvara se u četvrtak 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU.

Radovi s izložbe istražuju mogućnosti koje nastaju uslijed neprilagođenosti normativnom toku vremena, a manifestiraju se kroz istraživanje novih smjerova prethodno zanemarenih odnosa s vremenom. Umjetnici_ce kroz široku tematsku leću u svojim radovima, među kojima se nalazi izvanredno velik broj raznovrsnih instalacija, ali i skulptura, fotografija, mozaika, video radova, traže momente prekida i praznina koje nas oslobađaju nametnutih vremenskih okvira, ograničenja i zahtjeva neposredne sadašnjosti. Među tematskim preokupacijama vidljiv je fokus na sve većoj nemogućnosti razdiobe online i offline života te posljedično preklapanja memorija i stvaranje narativa koji su osobni, ali istovremeno i javni i svačiji, što nas dovodi do reaktualizacije i interpretacije vlastite prošlosti s pomoću tuđih iskustava s interneta, preko bilježenja svakodnevnih rutina, disocijacija, digitalnog i mentalnog eskapizma, provođenja vremena, pa i pauziranja i negacije rada, entropije, spekulativnih budućnosti, disperznih emocija te neizostavne zabrinutosti zbog ugroženih prirodnih resursa. 

Popratni programi 37. salona mladih

Pored glavnog izložbenog programa, 37. salon mladih organizira raznovrstan popratni program koji se sastoji od izvedbenog, filmskog, glazbenog, edukativnog programa.

Na samom otvorenju Salona mladih, održat će se performans Massa Confusa grupe autorica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer dok je početak svibnja, 7. i 8.5. rezerviran za izvedbu nove produkcije španjolskog kolektiva Institute for Postnatural Studies u suradnji s umjetnicima Markom Gutićem Mižimakovom i Nikom Pećarinom. Izvedbeni triplet zatvorit će projekt studenata 3. godine preddiplomskog studija Suvremeni ples u koreografiji Sonje Pregrad Ovo nije mali ples 11.5., sve u Domu HDLU.

Tema centralne izložbe Salona mladih, Pao sat u bunar, dodatno će se proširiti međunarodnim skupom Temporalnosti u izložbenim praksama na kojem će 18.5., također u Domu HDLU, sudjelovati pozvani međunarodni kustosi_ice. Filmski program 37. salona mladih organizira se u suradnji s Udrugom 25 FPS u okviru programa Vizije koji će se prikazati 14.5. u Kinu Kinoteka. Za cijelo vrijeme trajanja Salona mladih, organizirat će se različiti glazbeni programi među kojima se izdvaja slušaonica audiovizualnog kolektiva Heartskomerz te predstavljanje SNOP-a, serijala koncertnih i diskurzivnih večeri inovativnih audiovizualnih performansa.

Više informacija pronađite na službenoj stranici.


Povezano